Nagyvilág

A hadsereget is kirendelhetik a horvát-szlovén határra

A szlovén miniszterelnök nehezményezi, hogy Horvátország nem tartja tiszteletben a megállapodást és túl sok menedékkérőt visz a határhoz.

Feszült a helyzet a szlovén-horvát határon, mert Zágráb nem tartja tiszteletben a megállapodást és túl sok menedékkérőt szállít oda – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn este. „Annak ellenére, hogy Németország nem zárja le határait, Szlovénia mindent megtesz, hogy ne maradjon az országban túl sok ember, akik problémát okozhatnának” – mondta, hozzátéve, hogy „csak annyi menedékkérőt tudunk fogadni, amennyit rövid időn belül tovább tudunk küldeni, mert különben nem tudjuk őket ellátni”.

Cerar annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy kirendelik a hadsereget a határra és technikai eszközökkel szigorúbb határőrizetet vezetnek be, ha Horvátország továbbra sem csökkenti az emberáradatot. A szlovén kormányt az is aggasztja, hogy újabb vonatot indítottak Tovarniktól a török határ felé és nem tudják, hogy az embereket a hivatalos határátkelő helyek, vagy a zöldhatár felé terelik majd a horvát hatóságok.

Drávavásárhelynél közel nyolcszáz ember vár arra, hogy beengedjék őket a szlovén hatóságok, miközben a horvát oldalra további tíz autóbusz érkezett. Opatovacról hétfőn este még 22 busznyi menedékkérőt indítanak útnak Szlovénia felé és várhatóan két vonat is indul még az éjszaka Tovarnikról.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a sajtónak nyilatkozva azt mondta: Szlovéniának ugyanazt kell tennie, amit Horvátországnak – továbbszállítani az embereket. Korábbi közlések szerint Szlovénia naponta 2500, Ausztria 1500 embert hajlandó fogadni, míg Horvátországba naponta 5-6 ezren érkeznek Szerbiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik