Külföld

Ki kellett menteni az imádkozó zsidókat

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 18. 12:24

Engedély nélkül mentek József sírjához, a palesztinok rájuk támadtak.

A breszlavi haszidok szektájához tartozó mintegy harminc fős csoport a szabályokat megszegve nem kért előzetes engedélyt látogatására az izraeli katonai hatóságoktól József pártiárka nyughelyének felkereséséhez. A sír ugyanis a palesztinok felügyelete alá tartozik, zsidó csoportok csak engedéllyel látogathatják.

A haszidokat a palesztinok megtámadták, öt izraeli könnyebben megsebesült és a felgyújtották az egyik őket odaszállító járművet. Megpróbáltak elmenekülni, de öt breszlavi haszidot az odaérkező palesztin rendőrök elfogtak és a Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadseregnek való átadásuk előtt ők is verték őket.

A Ynet, a Jediót Ahornót című újság honlapja úgy tudja, hogy azért utaztak a jeruzsálemi jesiva, vallási iskola növendékei Jeruzsálemből Nabluszba, hogy rabbijuk kérésére kifessék és helyrehozzák a felgyújtott szent helyet. Péntekre virradó éjjel ugyanis egy több száz maszkos palesztinból álló tömeg felgyújtotta József sírját, amit később Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélt és megígérte, hogy helyreállítják a sírhely fölé emelt épületet.

Smuel Rabinovics rabbi, a Siratófal rabbija elítélően nyilatkozott József sírjának engedély nélküli felkereséséről. “Őrült tettről van szó, melyet nem engedélyez a zsidó vallási jog. Ezek az emberek az életüket kockáztatják és mindannyiunkat veszélybe sodornak”- mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.