Nagyvilág

Jelentős támogatást adna az EU Törökországnak a menekültválság enyhítéséért

A törökök hajlanak a terv elfogadására, de egyes uniós tagállamok még vonakodnak.

Jelentős anyagi támogatással, vízumkönnyítéssel és más engedményekkel járulhat hozzá az Európai Unió Törökország terheinek enyhítéséhez a menekültválság kezelésében – ez derül ki abból a megállapodás-tervezetből, melyet az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozójáról szivárogtattak ki. A megállapodásról az Európai Bizottság képviselői tárgyaltak Ankarában és annak részletei fontos szerepet kaptak az uniós vezetők tárgyalásain is.

Az elképzelés szerint az EU 3 milliárd eurónyi támogatást nyújtana Ankarának különböző jogcímeken, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy Törökországból kevesebb szíriai menekült induljon útnak az EU-tagállamokba. Az ajánlat a Törökországgal folyó csatlakozási tárgyalások gyorsítását is tartalmazza, valamint a törökök vízummentes beutazásának előrehozását akár már a jövő év végén. Mindezekért cserébe Ankara vállalná egyebek mellett az uniós országokban elutasított kérelmű menekültek visszafogadását, és fokozná az embercsempészet elleni fellépést is.

Uniós források szerint Törökország hajlik a terv elfogadására, de egyes tagállamok még vonakodnak jóváhagyni a tervezet néhány elemét – áll az MTI tudósításában. Francois Hollande francia elnök a tanács ülése előtt maga is egyértelműen utalt arra, hogy a gyors vízumliberalizáció kockázatos lehet az unió számára, olyan személyek számára is megkönnyítheti a beutazást, akiknek a személyazonosságát nehéz megállapítani.

Méltatta ugyanakkor a tervet  Marti Schulz, az Európai Parlament elnöke, aki szerint az több kulcskérdésben is megfelelő szintű együttműködést tenne lehetővé Ankarával. Hangoztatta viszont, hogy Törökországnak is teljesítenie kell vállalásait. „Itt az ideje megosztani a felelősséget és az erőfeszítéseket” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik