Külföld

Lekapcsolhatják a villanyt Krímen

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 12. 12:49

Az utakat blokád alatt tartó aktivisták megkezdték a félsziget Ukrajna felőli áramellátásának blokád alá vételét.

Krími tatárok hirdették meg az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget kereskedelmi blokádját, amelyhez több ukrajnai szervezet és önkéntes katonai alakulat is csatlakozott – jelentette be hétfőn Izeta Hdanova, a civil kezdeményezés egyik vezetője.

Sátorvárosok épültek

Szerinte a Krím áramellátása Ukrajnából “enyhe kifejezéssel élve is minimum erkölcstelen”. Hozzátette, hogy még működik három elektromos vezeték, amely áramot szállít a félszigetre. Céljuk, hogy elérjék ezek lekapcsolását is.

A krími tatárok kezdeményezésére indult akció első lépéseként a civilek szeptember 20-án blokád alá vették a félszigetre vezető utakat a félsziget és a dél-ukrajnai Herszon megye közötti közigazgatási határon, hogy megakadályozzák az áruszállítást az Oroszország által bekebelezett területre. A résztvevők sátorvárosokat építettek ki az utak mentén.

Az akció kezdeményezői szerint az ukrajnai vállalatoknak mindaddig fel kell függeszteniük kereskedésüket a Krímmel, amíg a félsziget orosz megszállás alatt van. A blokád szervezői addig is követelik Oroszországtól, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, szüntesse meg a krími tatárokra és a független médiára gyakorolt nyomást az általa megszállt félszigeten, valamint engedje nemzetközi megfigyelők akadály nélkül beutazását Krímbe.

Elektromos hidat terveznek

Ezenkívül a résztvevők rámutattak arra, hogy az elmúlt időszakban lényegesen több élelmiszert és más terméket szállítottak a Krímbe, mint amennyire az ott élőknek szükségük lehet. Mivel a krími üzletekből eközben szinte teljesen eltűntek az ukrán termékek, gyanítható, hogy ezek a szállítmányok a feketepiacra kerültek, ahol az áruk többszöröséért adták el azokat, amin az ukrán szállítókon kívül nyilvánvalóan a jelenlegi krími vezetéshez közel állók tettek szert törvénytelenül nagy haszonra.

A kereskedelmi blokád első napján még százával torlódtak fel a teherautók a közigazgatási határ herszoni oldalán, kilométeres sorokat alkotva három településnél, Csonharnál, Csaplinkánál és Kalancsaknál. A kamionsor azonban három nap alatt teljesen elfogyott, valamennyi áruszállító visszafordult. Az aktivisták egyébként a gyalogosok és a személyszállító járművek átjutását nem akadályozzák.

A Krím az elektorom áram java részét ukrajnai vezetékeken keresztül kapja, maga csak a töredékét képes előállítani saját szükségletének. Oroszország igyekszik megszabadítani a bekebelezett félszigetet a Kijevtől való áramfüggőségtől, azonban a tervezett “elektromos híd”, amely a Kercsi-szoros fölött átvezetve az orosz hálózatból juttatna villamos energiát a területnek, csak 2017 közepére lehet kész.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.