Nagyvilág

Anyja utasítására ölhettek meg egy szíriai nőt Németországban, mert megerőszakolták

Holtan találtak a németországi Dassau városában egy húszéves szíriai nőt, akit a helyi hatóságok gyanúja szerint apja és fivérei gyilkoltak meg, mert „tisztátalanná” vált a szemükben, miután három férfi megerőszakolta – jelentette a helyi sajtó. A csak Rokstan M. néven említett nő holttestét a Szíriából Németországba menekült család házánál, a kertbe elásva találták meg. Halálát több késszúrás okozta.

A német sajtóban megjelent hírek szerint Rokstan két éve menekült el Szíriából Németországba, miután a háború sújtotta országban három férfi megerőszakolta, és emiatt saját családja lenézte, mert szerintük azzal szégyent hozott rájuk. A szíriai nő – akire egyes hírekben kurdként hivatkoznak – a német hatóságok közlése szerint jól beilleszkedett a német társadalomba, és tolmácsként dolgozott, a menekültek mellett.

Rokstan M. - saját családja ölte meg, mert szégyent hozott rájuk azzal, hogy nemi erőszak áldozata lett
Rokstan M. – saját családja ölte meg, mert szerintük szégyent hozott rájuk azzal, hogy nemi erőszak áldozata lett

Rokstan egy egyedülálló nők számára fenntartott házban élt Németországban, ahol családjuk elől menekülő bevándorló nőknek segítettek, de pár nappal halála előtt visszaköltözött családjához. A Papatya nevű menekültház vezetője, Eva Kaiser szerint Rokstan egyértelműen „becsületgyilkosság” áldozata lett. Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó helyi ügyész megfogalmazása szerint a gyilkosságot „kulturális okokból követték el közeli hozzátartozók”. A rendőrség körözést adott ki a lány apja és két fivére ellen, akiket nem találnak. Az apa feltehetően elhagyta Németországot, és már Törökországban vagy Szíriában lehet.

Közben Rokstan anyja ellen is vizsgálatot indítottak a hatóságok, miután felmerült, hogy a húszéves nőt az ő utasítására ölték meg. Legalábbis ezt állította Mark Krüger író, akinek Rokstan tolmácsként segített interjúkat készíteni menekültekkel egy könyvéhez. A férfi elmondása szerint Rokstan egy barátjától megtudta, hogy anyja korábban bérgyilkost akart fogadni megölésére. Az anyuka a német sajtónak azt mondta, semmi köze nem volt lánya megöléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik