Nagyvilág

A török kormány az Iszlám Államot gyanúsítja, az ellenzék nem hisz nekik

Mindkét fél úgy látja, hogy a szombati ankarai merénylet célja a két hét múlva esedékes választások befolyásolása.

Az Iszlám Állam az első számú gyanúsítottja a szombati ankarai robbantásnak, melynek közel száz halálos áldozata volt – erről Ahmet Davutoglu török miniszterelnök beszélt. A merényletet egyelőre még egy csoport sem vállalta magára. A török ellenzék szerint azonban a kormány csak bűnbaknak használja az Iszlám Államot.

A hivatalos adatok szerint 97-en vesztették életüket a robbantásban, melyet egy politikai kampányrendezvényen hajtottak végre öngyilkos merénylők. A szervezők szerint 128-an haltak meg. Több áldozat temetését már hétfőn megtartották.

Helyi sajtóértesülések szerint a támadást hasonló robbanószerkezettel hajtották végre, mint amilyet júliusban a suruci merényletnél használtak. Davutoglu hétfőn hangsúlyozta: ezek a támadások nem eredményezhetnek a szíriaihoz hasonló helyzetet Törökországban. Szerinte a merénylet célja az volt, hogy befolyásolják a november elsején esedékes választás végkimenetelét.

Számos halálos áldozat a kurdpárti Demokrata Néppárt aktivistája volt. A szervezet most azt fontolgatja, hogy lemondja további kampányrendezvényeit. A Demokrata Néppárt egyébként először jutott be a parlamentbe a júniusi választáson, melyet most azért ismételnek meg, mert egy erőnek sem lett meg a kormányalakításhoz szükséges többsége. A legtöbb szavazatot elért szervezet, az Igazság és Fejlődés Pártja, melynek elnöke Recep Tayyip Erdogan államfő, elítélte a merényletet és saját kampányrendezvényeit is lemondta péntekig. A Demokrata Néppárt hétfői közleménye szerint viszont az Igazság és Fejlődés Pártja arra használja ki az erőszakot, hogy a baloldali, kurdbarát párt támogatottságát a parlamenti küszöb alá szorítsa.

Július óta egyébként mintegy 150-en haltak meg a török kormányerők és a kurdok közti összecsapásban. Szombaton a szeparatista Kurd Munkáspárt egyoldalúan tűzszünetet hirdetett, de a török kormány ezt elutasította és vasárnap újabb támadásokat hajtott végre a kurdok állásai ellen.

A szombati merénylet legfiatalabb áldozata kilencéves volt, vasárnap temették el apjával együtt, aki szintén meghalt a merényletben. Hétfőn az egyik áldozat temetésén ezrek jelentek meg, közülük sokan kormányellenes mondatokat skandáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik