Nagyvilág

Alkotmányt módosít a kongói elnök, hogy hatalomban maradhasson

Tízezrek vonultak fel Kongó fővárosának utcáin támogatásukról biztosítva Denis Sassou Nguesso elnököt, aki nagy felháborodást váltott ki azzal, hogy egyszerűen módosítaná az alkotmányt, hogy hatalomban maradhasson. Nem mintha nem lett volna már eleget az ország élén – három évtizede kormányozza Kongót –, de szívesen folytatná, ezért, mivel már 72 éves, át kell írni azt a passzust, amely kiköti, hogy hetven év fölött nem indulhat senki az elnökválasztáson.

Sassou támogatói feliratos pólókkal és zászlókkal vonultak, melyeken az „Igen az alkotmánymódosításra” és „Menjünk szavazni” feliratok voltak olvashatóak, az alkotmánymódosításhoz ugyanis népszavazásra lesz szükség.

Az elnök melletti demonstrációt leginkább annak ellensúlyozásaként tartották meg, hogy az elmúlt hónapban ezrek vonultak utcára Sassou ellenében, kifejezvén, hogy elég volt az uralmából és Kongó nem az ő tulajdona. Az ellenzék szerint a kormány megfélemlítette a közszolgálatban dolgozókat, hogy ne merjenek elmenni a tüntetésre.

Sassou lépése nemzetközi kritikát is kiváltott, az Egyesült Államok külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy nagy bajok vannak ott a demokráciával, ahol az elnök saját céljainak megfelelően módosítgatja a törvényeket. Az afrikai vezetők között azonban nem áll ezzel egyedül, Burundiban erőszakba torkollottak a tüntetések, Burkina Fasóban pedig a 27 éve uralkodó elnök ellen egyik legközelebbi bizalmasa kísérelt meg puccsot, de egy hét alatt leverték.

Sassou először 1979-től 1992-ig irányította Kongót, majd ellenzékbe vonult, de 1997-ben visszatért a hatalomba, miután polgárháborúval döntötték meg Pascal Lissouba hatalmát. 2002-ben és 2009-ben is megválasztották, de ellenfelei szerint elcsalta a választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik