Nagyvilág

Katonákkal támasztja meg Magyarországot Csehország

24.hu
24.hu

2015. 10. 05. 17:02

Műszaki eszközöket is küldenek a csehek, hogy segítsék a magyar határ őrzését, de a lengyelek is beszállnak egy helikopterrel.
Korábban a témában:

Csehország 25 katonát és műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte Martin Stropnický védelmi miniszter hétfőn a cseh kormány ülése után. Így indokolt az államférfi:

“Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külső schengeni határok védelmének a megerősítéséről. Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak.”

A cseh kormány felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az uniós belügyminiszterek migrációs válsággal foglalkozó csütörtöki ülésén újra utasítsa el a menekültkvóták bevezetését. Csehország további több tucatnyi katonát és rendőrt is kész Magyarországra küldeni, akik segítenének a határ őrzésében.

Csehország harcra kész

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – belügyminisztereinek találkozójára az uniós belügyi találkozó előtt kerül sor. A miniszterek elsősorban a Magyarországnak nyújtandó segítségnyújtásról fognak tárgyalni. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a luxemburgi tárgyaláson megbeszélik a részleteket, amik alapján a cseh belügyi és a védelmi tárca kidolgozza a Magyarországnak nyújtandó segítség pontos változatát.

“Készen állunk kiküldeni embereinket Magyarországra, ezt a magyarok kérik, mi csak arról fogunk tárgyalni, hogy ez a segítség milyen mértékű legyen” – mondta Chovanec újságíróknak. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország akár több mint száz katonát és rendőrt is kész küldeni Magyarországra, megfelelő műszaki eszközökkel. “Például olyan eszközökkel, amikkel éjszaka is jól látható, ellenőrizhető a határ” – jegyezte meg.

A tervek szerint a cseh katonák október 15-től december 15-ig maradnak Magyarországon. Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldásáért. A cseh kormány korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra.

Lengyel helikoptert kaptunk kölcsön

Eközben Lengyelország egy helikoptert küldött Magyarországra a magyar-horvát határvédelem megerősítésére. A misszió része az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) által a migrációs nyomás megoldására tett erőfeszítéseknek. A helikopter nyolcfős legénységgel és egy összekötő tiszttel a fedélzetén Magyarországra érkezett szombaton – közölte hétfőn Joanna Rokicka, a lengyel határőrség szóvivője. A küldetés péntekig tart.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.