Nagyvilág

Reflexből védték meg a hazafi Orbánt a csehek

Álságos támadások érik Orbán Viktor kormányfőt, akinek ugyan szokatlan a stílusa, de csak a szabályoknak megfelelően védte a schengeni határokat.

“Teljesen eltúlzottak és álságosak” az utóbbi hónapokban és hetekben a Magyarország és Orbán Viktor elleni támadások a migrációs válság miatt – olvasható a Reflex című cseh társadalompolitikai hetilap csütörtökön megjelent számában.

“Örüljünk inkább annak, hogy Orbán és a magyarok mint nemzet, ebben a számukra ismeretlen és feszült helyzetben is megőrizték nyugalmukat és méltóságukat” – áll a Menekültek és a robbanékony magyar lélek című, Viliam Buchert cseh publicista elemzésében. A szerző szerint a migrációs válság az összes uniós ország közül Magyarországot érintette a leginkább. Orbán és a magyarok pedig nem tettek mást, mint a szabályok szerint védték a külső, schengeni határokat.

Orbán politikai stílusa Buchert szerint szokatlan és bizonyos kétségeket ébreszt. A magyarok többsége azonban nem gondolja, hogy eljárása a migrációs ügyben nem lenne demokratikus. A magyar miniszterelnök már régóta figyelmeztet a migráció gondjaira, és “az utóbbi hónapok őt igazolták”. Buchert azt írja:

A magyar miniszterelnök nagy függetlensége a bel- és külpolitika legtöbb kérdésében rendkívül irritálja Brüsszelt és őrületbe kergeti Washingtont. Ezért festik le néha Orbánt úgy, mint egy démont.

Orbán politikája az életről és a társadalomról alkotott magyar felfogás lényegéből indul, és szinte mindig össze van kötve bizonyos mértékű hazafiassággal. “Aki ezt nem érti meg, az nem tudja megérteni sem a magyarokat, sem kormányukat” – írja Viliam Buchert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik