Nagyvilág

A horvát belügyminiszter szerint továbbra is működik a menekültfolyosó Magyarország felé

A menekültek számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát – jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter hétfőn újságíróknak nyilatkozva Opatovacon.

Ranko Ostojic a hét végén többször is elmondta, hogy amennyiben Magyarország a jövőben nem engedi be a migránsokat területére, Szlovénia felé irányítják őket.

Erről “operatív szinten” már megállapodás született a szlovénekkel – mondta. A horvát média a hét végén arról számolt be, hogy Magyarország vasárnap lezárja Horvátországgal közös határát, és erre az esetre több forgatókönyvet is felvázoltak.

Újságírói kérdésre, hogy azok az illegális bevándorlók, akik átlépik a szerb-horvát határt, átesnek-e valamilyen biztonsági ellenőrzésen, Ostojic azt válaszolta: a határátlépéskor és az ideiglenes befogadóállomáson is vizsgálják a migránsokat.  “Lehet köztük potenciális terrorista, az viszont, hogy valamit hozna magával, és ezt bevinné a tábor területére, teljesen kizárt” – hangsúlyozta.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, azaz a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 115 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – vasárnap 5065 migráns érkezett, akiket rövid időn beül vonattal és buszokkal elszállítottak a magyar határra. Vasárnap éjféltől hétfő reggel 9 óráig 2466 migráns lépte át a szerb-horvát határt, 10 órakor az opatovaci sátortáborban már csak mindössze 300 fő tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik