Külföld

Folytatódhat a horvát miniszterelnök “speciális háborúja” Magyarország ellen

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 10. 04. 12:39

Ha lezárul a határzár, a horvátok Szlovénia felé terelik majd a menedékkérők forgalmát, de az ország valószínűleg nem fogja tudni helyettesíteni Magyarországot - írta a Vecernji List című horvát napilap.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök továbbra is “speciális háborút” folytat Magyarországgal, és arról beszél, hogy a menekültek fogaikkal rágják majd szét a szögesdrótot és a magyaroknak lőniük kell rájuk, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy új útvonal felé irányítják a bevándorlókat, mégpedig Szlovéniába – írja a Vecernji List pubicistája.

Dubrovnik lehet az új érkezési pont

Davor Ivankovic, a cikk szerzője figyelmeztetett, hogy ezzel még nagy gondok lesznek, mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy Szlovénia naponta átvesz Horvátországtól 5 vagy 10 ezer illegális bevándorlót, majd gyorsan elszállítja őket az osztrák határra. Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot – tette hozzá.

Az újságíró szerint az a legvalószínűbb, hogy a menedékkérők az ország délkeleti részén jönnek majd az országba, az adriai Dubrovnik közelében. Albánia ugyanis nem fog semmilyen ellenállást tanúsítani, Montenegró pedig már sátortáborokat épít Albániával közös határán. A horvát szociáldemokrata kormány is – sajtóhírek szerint – komoly előkészületeket tett a menekültek fogadására a Prevlaka-félszigeten, állítólag még befogadóállomást is épített, amit aztán megpróbált gyorsan cáfolni, mihelyt az ellenzék felhívta rá a figyelmet. A területet lezárták, sem politikus, sem újságíró nem győződhet meg jelenleg, hogy épül-e  vagy sem ilyen létesítmény.

Milanovic és Ostojic arról beszéltek, hogy délen nem fogják beengedni a bevándorlókat, visszaküldenek mindenkit abba az országba ahonnan jött. Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van – mondták.

Turisták, vagy bevándorlók?

A lap publicistája felteszi a kérdést: hogyan lehetséges, hogy Szlavóniába szeretettel várjuk a menedékkérőket, míg Dél-Dalmáciában pedig nem – vajon létezhet-e két Horvátország is?

Ha a migránsok a déli útvonalat választják, mi ezt a háborút elveszítettük.

A migránsok jönni fognak, és ahogy Milanovic mondaná, a fogaikkal törnek maguknak utat, ha megpróbálják megállítani őket – tette hozzá.

Ivankovic szerint Dubrovnikban technikailag sokkal nagyobb problémával kell szembenéznie a hatóságoknak, mint a kelet-szlavóniai Opatovac esetében, ahol rögtön ott a magyar határ. Horvátország délkeleti része nem olyan “áteresztő”, mint a szlavóniai síkság – figyelmeztetett.

Innen csak hajókkal szállíthatók tovább a bevándorlók, de hova? Olaszországba? Autóbuszokkal csak az első kikötőig, Dubrovnikig vihetik őket, mégpedig oda, ahova több százezer turista érkezik tengerjáró hajókkal. Hogy fognak kijönni a turisták a bevándorlók? Sehogy. Vagy az egyik, vagy a másik marad.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.