Nagyvilág

16 ember életét vette el a franciaországi ítéletidő

vihar franciao (vihar, dirk, francia vihar)
vihar franciao (vihar, dirk, francia vihar)

Tizenhatan meghaltak és hárman eltűntek vasárnapra virradó éjjel Dél-Franciaországban a Földközi-tenger partvidékén kialakult zord időjárásban. Francois Hollande francia államfő Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel a helyszínre látogatott, együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és bejelentette, hogy a következő kormányülésen kihirdetik a természeti katasztrófahelyzetet és három hónapon belül kártérítéseket fizetnek a károsultaknak.

“Az egész megyében gyászolunk az éjszakai viharok után, amelyben 16-an meghaltak és hárman eltűntek, de a számok még nem véglegesek”  – mondta a köztársasági elnök Biot nevű településen, amely az érintett Alpes-Martimes megyében a legtöbb kárt szenvedte el. “Az állam nem marad tétlen, a kormány a szerdai ülésén kihirdeti a természeti katasztrófahelyzetet, és annak értelmében kártérítéseket fizetünk három hónapon belül” – tette hozzá.

A tűzoltók tájékoztatása szerint Biotban három ember az idősek otthonában halt meg annak következtében, hogy az épületet elárasztotta a víz, három másik Vallauris Golfe-Juanban vesztette életét. Ketten Mandelieu-la-Napoule-ban, ketten Cannes-ban, az elárasztott utcán fulladtak vízbe, egy ember pedig az Antibes-i kempingben halt meg. A többi áldozatról nem közölt részleteket a prefektúra.

Kempingek, utak a víz alatt

Kilépett a medréből a Brague folyó Antibes közelében és elárasztotta a város környékét, kempingek sora került víz alá. A környéken két helikopter járőröz felmérve a keletkezett károkat, segítséget nyújtva az emberek kimenekítéséhez. Antibes közelében az A8-as is autópályát elöntötte a víz. Cannes térségében számos másodrendű út is víz alatt áll.

A francia vasúttársaság (SNCF) jelezte, hogy tucatnyi vonat vesztegel utasokkal teli a pályaudvarokon Dél-Franciaországban, a vasúti közlekedés egész nap szünetel a francia Riviérián. A cannes-i polgármesteri hivatal bejelentette, hogy a kialakult helyzetre tekintettel mozgósították a rendőrség és a katasztrófavédelem erőit a térségben.

A francia meteorológiai intézet jelentése szerint heves zivatarok söpörtek végig az ország délkeleti részén éjjel egy óra körül. Cannes-ban néhány óra alatt 197 milliméter eső esett, amely aztán elárasztotta az utcákat, sok helyen magával sodorva a gépkocsikat. A tengerparti városban vasárnap reggel mintegy 70 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, délutánra a lakások felében ismét volt áram, máshol napokig eltarthat a szolgáltatás helyreállítása. A vihar, amely elhagyta Franciaországot és az olasz partok felé tart, a tengeren volt a leghevesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik