Nagyvilág

Szombaton hozzálátnak a fegyverkivonáshoz a luhanszki szakadárok

A fegyvermentes övezet egy hónap alatt jön létre, ha tartják magukat a felek a megállapodáshoz.

A luhanszki szakadárok bejelentették, hogy szombaton megkezdik a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverek kivonását a kelet-ukrajnai front menti övezetből – tudósít az MTI.

Szerhij Kozlov, az önkényesen kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” „népi rendőrségének” parancsnoka közölte: az eszközök kivonása két szakaszban fog történni, az első október 3-tól 17-ig, a második október 18-tól november 10-ig. Azt mondta, ez a minszki megállapodások keretében megvalósuló fegyverkivonás utolsó szakasza, melynek köszönhetően lehetőség nyílik a békés együttélésre és szavatolhatják a „népköztársaság” polgárainak biztonságát.

A szerdán megkötött megállapodás szerint egy 30 kilométer széles fegyvermentes övezetnek kell létrejönnie, vagyis az ukrán kormányerőknek és a szakadároknak is 15-15 kilométerre kell visszavonniuk fegyvereiket.

A megállapodást a „Donyecki Népköztársaság” vezetője is aláírta, ő viszont csütörtökön már arról beszélt orosz újságíróknak, hogy leállítja a fegyverek visszavonását, mert kételkedik abban, hogy a megállapodás teljesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik