Nagyvilág

Feloldották a szükségállapotot Tunéziában

A szúszai merénylet után vezették be az intézkedést.

Feloldották Tunéziában a szükségállapotot – jelentette be az ország elnöki hivatala. Az intékedést július elején vezették be a 38 halálos áldozatot követelő szúszai merénylet után. A rendkívüli intézkedések hatálya pénteken éjfélkor jár le.

A szükségállapot oka az volt, hogy június 26-án egy merénylő tüzet nyitott a tengerparton pihenő turistákra. Korábban, áprilisban a tuniszi Bardo Múzeum látogatóira nyitottak tüzet. Mindkét merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Az intézkedés számos jogkörrel ruházta fel a rendvédelmi szerveket – megtilthatták a sztrájkokat, a „közrend megzavarására alkalmas” rendezvényeket, megtilthatták szeszes italok árusítását, bezárathattak előadótermeket, ellenőrizhették a sajtót. Az intézkedéseket sokan vitatták attól tartva, hogy a terrorellenes harc mögé bújva korlátozzák a szabadságjogokat.

Július végén a tunéziai parlament új terrorellenes törvényt is elfogadott, amit szintén bíráltak amiatt, hogy a „kelleténél nagyobb hatáskörrel” ruházta fel a hatóságokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik