Nagyvilág

Putyin: egyetlen civil halottjuk sem volt az orosz légitámadásoknak

Információs háború áldozatai az oroszok - mondta Vlagyimir Putyin, aki jogvédőkkel csacsogott kicsit. Azt nem említette, hogy az oroszok ott bombázták az Iszlám Államot, ahol az nincs jelen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön határozottan tagadta, hogy Szíriában a légitámadásaiknak polgári áldozatai is lennének. Szerinte a vád “információs támadás”. Putyin azt állítja, hogy a civil áldozatokról szóló hírek előbb kaptak szárnyra, mint az orosz harci repülők. Utóbbiak még fel sem szálltak szíriai támaszpontjaikról, amikor már hírek keringtek polgári áldozatokról.

Az orosz elnök a Kremlben mondta mindezt jogi aktivistákkal folytatott találkozóján. Hozzátette, hogy Oroszország összehangolja szíriai tevékenységét az Egyesült Államok hírszerzésével és védelmi minisztériumával. A felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói eddig soha nem látott pusztításról számoltak be azután, hogy az orosz légierő gépei végrehajtották első bevetéseiket. A szerdai orosz légicsapásokban szíriai ellenzéki aktivisták szerint legalább 33 civil, köztük több gyermek vesztette életét.

Az orosz hadsereg azt állítja, csütörtökön is az Iszlám Állam olyan bázisaira mértek csapásokat, mint a homszi, idlibi vagy hámai. Ehhez érdemes megnézni ezt a térképet, ami világosan mutatja, hogy abban a térségben nincs jelen az iszlamista szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik