Nagyvilág

Kína: nem lehet önkényesen beavatkozni Szíriában

Kínának nincsenek érdekeltségei a Közel-Keleten, így hajlandó konstruktív szerepet vállalni - mondta az ország külügyminisztere.

A világ nem nézheti tétlenül a szíriai válságot, de nem is avatkozhat be önkényesen. Politikai megoldás kell – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A kínai diplomácia vezetője tárgyalt szíriai kollégájával is, akivel közölte, hogy Kína szerint a világnak tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi egységét. Hozzátette, hogy Kínának nincsenek saját érdekeltségei a Közel-Keleten, így hajlandó ott konstruktív szerepet játszani.

Vang Ji legfőképpen arra utalhatott, hogy a nemzetközi koalíció mellett Oroszország is beavatkozott a szíriai konfliktusba, az oroszok viszont az Aszad-rezsim oldalán tették ezt, arra hivatkozva, hogy legitim beavatkozás csak a regnáló hatalom felkérésére valósulhat meg.

A kínai külügyminiszter kijelentette, hogy a világnak meg kell oldania a humanitárius válságot és politikai úton békét kell teremteni Szíriában, a közleméynben azonban nem tért ki sem a légicsapásokra, sem Aszad esetleges szerepére és sorsára. Kína ugyanakkor Szíria ügyében általában együtt szavaz Oroszországgal a Biztonsági Tanácsban – emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik