Nagyvilág

Eddig nem látott pusztításról számoltak be az orosz légicsapások nyomán

Mindezt olyan térségben, ahol dzsihádista szervezeteknek nyoma sincs, az Aszad-rezsimmel szembenálló ellenzéki csoportokból viszont annál több.

Eddig nem látott pusztításról számoltak be a felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz lakói azután, hogy az orosz légierő gépei végrehajtották első bevetéseiket a polgárháború sújtotta országban. Mint korábban megírtuk, Oroszország hivatalos közlése szerint az Iszlám Állam ellen lépett be a harcba az Aszad-rezsim oldalán, de olyan célpontokat is támadott, amelyek nem a dzsihádista csoport, hanem az Aszad-rezsim ellenzékének kezén vannak.

A Reutersnek egy rasztáni orvos elmondta: az utóbbi öt évben már sokféle támadásnak voltak kitéve, de ami szerdán történt, az egyértelműen a legerőszakosabb, legpusztítóbb és legátfogóbb támadás volt Homsz környékén. A Homsztól mintegy 20 kilométerre lévő településen 11 ember, köztük három gyermek halt meg, miután a légicsapás a földdel tette egyenlővé házukat. Az orvos szerint az orosz harci gépek magasabban repülnek, mint az Aszad-rezsim légierejének gépei, emiatt az emberek nem tudnak elmenekülni a támadások elől.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy pontosan célzott csapásokat hajtanak végre az Iszlám Állam állásai ellen, a homsziak viszont azt mondták: a térségben nincs jelen dzsihádista csoport, a mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőkből viszont annál több. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő cinikusan még azt is kétségbe vonta, hogy egyáltalán létezik még a mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium letagadta, hogy polgári létesítményeket vagy környéküket érte volna támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik