Nagyvilág

Oroszország fegyvert adhat el a kurdoknak

Oroszország fegyverekkel látja el a kurdokat az iraki kormány közvetítésével, közölte sajtótájékoztatóján az ENSZ-közgyűlés alkalmából New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“Az iraki kormány közvetítésével szállítunk fegyvereket a kurdoknak” – mondta a külügyminiszter.  Hozzátette, a kurdok fegyverekkel kapcsolatos kérését a bagdadi kormány jóváhagyásával teljesíti Moszkva.

Orosz katonai és diplomáciai források múlt héten közölték, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak egy közös “információs központot” hozott létre Bagdadban. A források szerint a bagdadi központban a négy ország vezérkarának képviselői dolgoznak, feladatuk az IÁ elleni harccal kapcsolatos információk gyűjtése, feldolgozása, elemzése és cseréje. Később az IÁ elleni közös katonai bevetéseket is ott koordinálhatják.

Lavrov csütörtökön a központ jelentőségét hangsúlyozta, mondván, hogy a létesítmény “résztvevői vagy kontingensek, vagy felderítők felett rendelkeznek, amelyek igen hasznosnak bizonyulhatnak a műveletekben”. A külügyminiszter hozzátette, a kurd autonóm területek képviselői is jelen vannak a központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik