Nagyvilág

Nagy zűr van a kis Tádzsikisztánban

Afganisztán északi határainál háború érlelődik. A tádzsik despota az ellenzék nyakába varrt egy korábbi összecsapást és terrorszervezetté nyilvánította a fő ellenzéki pártot.

A tádzsik hatóságok kedden terrorszervezetnek nyilvánították az ország legfőbb ellenzéki erejének számító Iszlám Újjászületés Pártját (IRPT). A pártot azzal vádolják, hogy köze van a néhány héttel ezelőtti, rendőrök halálát okozó támadáshoz.

A legfelsőbb bíróság kedden jóváhagyta a legfőbb ügyésznek a párt betiltására vonatkozó indítványát. A hatóságok szerint az IRPT-nek köze van a fővárosban és környékén szeptember elején végrehajtott rajtaütéshez, amikor fegyveresek meggyilkoltak kilenc rendőrt.

“A párt célja Tádzsikisztán alkotmányos rendjének felforgatása volt” – állította közleményében a bíróság. “Az utóbbi öt évben az Iszlám Újjászületés Pártjának negyvenöt tagja követett el súlyos bűncselekményeket” – írták a kommünikében.

Ebből durva dolgok lehetnek

A biztonsági erők és a lázadók közti szeptemberi összecsapásokban több mint 40 ember vesztette életét. A közép-ázsiai ország vezetése szerint a felkelőket Abduhalim Nazarzoda tábornok vezette, aki a párt tagja és volt védelmi miniszterhelyettes, akit a különleges erők néhány héttel ezelőtt megöltek egy műveletben.

A tádzsik hatóságok nemrégiben őrizetbe vették a betiltott IRPT három alelnökét, egyik szóvivőjét, valamint több tanácsadóját és helyi illetékesét. Az államfői tisztséget több mint húsz éve betöltő Emomali Rahmon egyetlen valódi ellenzékének számító párt elnöke márciusban elmenekült Tádzsikisztánból, jelenleg Törökországban él – írja az MTI.

Szakértők attól tartanak, hogy újra fellángol az erőszak a volt szovjet tagköztársaságban, ahol az 1992-97-es polgárháború lezárása sem hozta meg a békét. Az Afganisztánnal határos ország a Szovjetunió felbomlása után súlyos polgárháborúba süllyedt. Habár az iszlamisták és a kormányerők 1997-ben békét kötöttek, az elszegényedett Tádzsikisztánban évek óta heves küzdelem folyik a biztonsági erők és a dzsihadisták között az ország keleti részében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik