Nagyvilág

Megölték a líbiai embercsempész-hálózat egyik vezetőjét

Salah al-Maskhoutot és nyolc társát még pénteken lőtték le Tripoli elővárosában Furnajban.

A férfi kulcsember lehetett az embercsempész hálózatban, amely bevándorlók ezreit juttathatta át Líbiából Európába. A The Guardian szerint vélhetően külföldi ügynökök állhatnak a támadás mögött.

Maskhout a tengerpert városból, Zuwarából származik. Az északnyugat-líbiai település az embercsempészet egyik fő csomópontjává vált, ahonnan menekültek tízezrei indultak útnak.

Europress
Europress

Egy Fornajban élő szemtanú szerint a rajtaütést reggel hétkor hajtották végre, amikor a csapat egy négykerék-meghajtású autóval érkezett, és a gyors golyózáport zúdított a férfira. A helyi média jelentései szerint Maskhout éppen elhagyta rokonai otthonát a biztonsági embereivel, amikor a támadás történt.

Az akciót profizmusát támasztja alá, hogy olyan speciális lövedékeket találtak a boncolás során, amelyek mélyebb sérüléseket okoznak, és általában a nyugati különleges egységek alkalmazzák.

A Líbiából érkező menedékkérőket legerősebben érintő Olaszország tagadta, hogy köze lenne Maskhout halálához. Egy magas rangú NATO-tiszt a The Guardiannak kijelentette, hogy a katonai szövetség nem áll az gyilkosságok mögött, és 2011 óta semmilyen akciót nem hajtottak végre az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik