Nagyvilág

Fasisztázzák a szerbek a horvátokat

A szerb külügy tiltakozó jegyzéket küldött a horvát nagykövetségnek a határzár miatt.

Tiltakozó jegyzéket küldött a szerb külügyminisztérium a belgrádi horvát nagykövetségnek, azt kifogásolva, hogy a horvát tilalom miatt a szerb állampolgárok és a szerb rendszámú járművek nem léphetik át a határt. A jegyzékben az intézkedést a második világháború idején fennálló, fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlították.

A szerb diplomácia szerint „a Horvát Köztársaság rendvédelmi szerveinek ilyen fajta intézkedéseire – kiemelten a szerb úti okmányokkal rendelkező utasok elválasztására a többi utastól – nem volt példa a civilizált világban”. Felszólították a horvát hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

A horvátok hétfőn éjjel lezárták a belépő teherforgalom előtt az egyetlen még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a tilalom feloldására, majd miután ez lejárt, megtiltották a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók belépését. Erre válaszul a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált járművet sem engednek be Szerbia felől, egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik