Külföld
Batrovci, 2015. szeptember 24.
Néptelen a Szerbia és Horvátország közötti határállomás szerbiai oldala a Belgrádtól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvõ Batrovcinál 2015. szeptember 24-én. Az illegális bevándorlók okozta válság miatt kirobbant vita miatt Horvátország lezárta határátkelõit a szerb rendszámú jármûvek elõtt, válaszul pedig Szerbia nem engedi be területére a horvát teherautókat és árukat. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

A horvátok nem engednek a határzárból

24.hu
24.hu

2015. 09. 24. 14:25

Napok óta azt kérjük Szerbiától, hogy ne árasszon el bennünket menekültek, amíg nem történik változás, Zágráb nem enged a szerb-horvát határzárból – közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Kilencezer illegális bevándorló túl sok egy napra, ezen változtatni kell – mondta. “Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák őket Szerbiában” – tette hozzá.

A horvát hatóságok még hétfőn lezárták a határt a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt. Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására, az ultimátum lejárta után pedig válaszul megtiltotta a horvát teherautók és áruk belépését a területére. Viszontválaszként a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba. Délelőtt azután a zágrábi kormány Twitter-üzenetben közölte, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország felől beléphetnek a Szerbiában regisztrált járművek és a szerb állampolgárok is.

A szerbek az Európai Unióval nem egyeztetett intézkedéseket vezettek be Horvátország ellen, amelyek diszkriminálják a horvát kamionokat és termékeket – hangsúlyozta rendkívüli sajtótájékoztatóján a horvát kormányfő.

“Szerdán Brüsszelben még azt mondtam, hogy csütörtökön megnyitjuk a határt, és meglátjuk Szerbia hajlandó-e a továbbiakban együttműködni, mire ők éjfél után ellenintézkedéseket vezettek be” – mondta.

A miniszterelnök szerint maguk ellen dolgoznak. “Nem fogunk engedni, amíg ilyen nyomás nehezedik a horvát határra, ameddig Szerbia ellenőrizetlenül felénk irányítja a menekültek” – szögezte le. Küldjék őket Horgosra vagy építsenek befogadóállomásokat Szerbiában és tartsák ott őket – tette hozzá.

Kiemelte, hogy Horvátországnak nem kötelessége fogadni a menekülteket, vissza is küldhetné őket Szerbiába, de nem teszi. Többször is megismételte, hogy Budapest és Belgrád összefogott Horvátország ellen.

Milanovic utalt arra, hogy Orbán Viktor szerdán Brüsszelben azt mondta neki, hogy azért épít falat, mert szerint ha ő nem tenné, megtenné Ausztria. “Ez fantázia, ez nem igaz. Erről kérdezzék meg az osztrákokat” – vélekedett.

Eközben a horvát ellenzék azzal vádolta meg a parlamentben a miniszterelnököt, hogy politikai pontokat próbál szerezni a választások előtt, amelyre feltehetően már novemberben sor kerül. És teszi ezt a horvát vállalkozók, fuvarozók és mezőgazdasági termelők kárára – hangzott el a parlamenti vita során.

Megakarja büntetni Szerbiát, miközben ő maga hívta a menekülteket Horvátországba – mondta Boro Grubisic, a Horvát Demokratikus Szövetség Szlavóniáért és Baranyáért (HDSSB) képviselője. “Úgy viselkedik Magyarországgal és Szerbiával mint valami Mad Max” – tette hozzá a képviselő, a világszerte ismert ausztrál akciófilm igazságosztó hősére utalva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.