Nagyvilág

A horvát miniszterelnök a határátkelővel zsarol, tiltakozó jegyzéket küldtünk

zoran milanovic (zoran milanovic)
zoran milanovic (zoran milanovic)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítására Magyarország zágrábi nagykövete tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden.

A tiltakozó jegyzék átadásának oka, hogy a horvát belügyminisztérium ahhoz a feltételhez kötötte a legfontosabb szerb-horvát határátkelő megnyitását, hogy a szerbek Magyarország felé terelik a bevándorlókat.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter a történtekről telefonon egyeztetett Szijjártó Péterrel, és egyetértettek abban, hogy a horvátok kérése az európai normák szerint elfogadhatatlan. Magyarország felszólítja Horvátországot, hogy térjen vissza az európai viselkedési normákhoz, regisztrálja és lássa el a bevándorlókat – olvasható a tárca közleményében.

“Szórja szét a menekülteket”

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente kedden Szerbiának, hogy “szórja szét a menekülteket, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is”.

A horvát kormányfő a sajtónak nyilatkozva arra válaszolt, hogy Szerbia felszólította Zágrábot, tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között. Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovói átkelő maradt nyitva, hétfő éjfél óta azonban csak a személyforgalom számára.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy kedden 14 óráig reagáljon a horvát lépésre, illetve bírja jobb belátásra Horvátországot, ellenkező esetben – közölte – Szerbia kénytelen lesz válaszlépéseket foganatosítani.

A horvát miniszterelnök szerint a határátkelő lezárása a teherforgalom előtt “nem jó”, és több kárt okoz Szerbiának, mint Horvátországnak, de valahogy üzenni kellett. “Látjuk, hogy Szerbia összefogott Budapesttel. Lazítsanak kicsit” – jelentette ki.

Milanovic azt hangoztatta, hogy ő “építő és civilizált módon” beszél azokkal az országokkal, amelyek a legnagyobb terheket viselik, vagyis Ausztriával, Németországgal és Szlovéniával. Szerinte azok az országok a leghangosabbak, amelyek – a migránsok továbbhaladására szolgáló – egyszerű tranzitfolyosó szerepét látják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik