Nagyvilág

A németek katonai erővel is hajlandóak fellépni a szír polgárháború befejezéséért

Az Egyesült Államok és Oroszország is párbeszédet kezdett az Iszlám Állam elleni fellépésről.

Németország hajlandó katonai erővel fellépni a szíriai polgárháború befejezéséért – közölte a német védelmi miniszter. Ehhez azonban előbb politikai megállapodásra kell jutni arról, hogyan stabilizálják az országot és ENSZ-felhatalmazásra is szükség van – mondta Ursula von der Leyen, hozzátéve, hogy a nemzetközi közösségben ki kell alakítani a konszenzust arról, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni és kiket kell támogatni.

A védelmi miniszter szerint a szíriai menekültek befogadása nemes feladat Németország számára. Úgy vélte, az Európai Unió „a tények kényszerítő ereje révén” talál majd közös megoldást a menekültválságra.

John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Londonban azt mondta: Bassár el-Aszad szír elnöknek mindenképpen távoznia kell a hatalomból, de ennek idejét és módját a szíriai rendezést érintő tárgyalások révén kell meghatározni. Közölte, hogy szükségesnek látja, hogy Oroszország és Irán is vesse latba befolyását, és bírja rá Aszadot a tárgyalásokra. Kerry szrint a szír elnöknek nem egyik napról a másikra kellene távoznia a hatalomból, hanem egy olyan folyamat eredményeként, mely során a konfliktus valamennyi szereplője egyetértésre jut.

Josh Earnest fehér házi szóvivő jelezte: Washington szívesen venné, ha Oroszország részt venne az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő erre azt válaszolta, hogy nem utasítják el a párbeszédet. Ashton Carter amerikai és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter még pénteken telefonon egyeztetett az ügyben – először álltak szóba egymással azóta, hogy megromlott a kapcsolat a két ország közt az ukrajnai konfliktus miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik