Nagyvilág

A brit Guardianben is téma a horvát-magyar-szlovén csörte

Az ENSZ migrációügyi szakértője szerint az európai egység is rámehet a menekültválságra.

Határkonfliktusokba és kemény hangú diplomáciai vitákba torkollt a menekültválság Közép-Európában, miközben menekültek tömegei nem tudnak tovább jutni – írja a Guardian. Hozzáteszik: az ENSZ már arra figyelmeztet, hogy a helyzet az európai egységet is kockára teszi.

Oda-vissza

Magyarország katonai járműveket küldött a horvát határra, a szlovén rendőrség határátkelőket zárt le, miután Horvátország menekültek tízezreit próbálta továbbengedni rajtuk keresztül. A helyzet azután mérgesedett el, hogy Magyarország lezárta Szerbiával közös határát – véli a brit lap.

A horvát miniszterelnök értetlenkedve fogadta a magyar szigorításokat, mert szerinte úgysem akar egy menekült sem Magyarországon maradni, és azt is mondta, hogy ezek az intézkedések a legvisszataszítóbbak, amiket látott a balkáni háború óta. Közölte, hogy ő nem fogja elrendelni a horvát határok lezárását, mert még ha erre meg is lenne a lehetőség, az a menekültek halálos ítéletét jelenti – idézik. Válaszul Szijjártó Péter azt közölte: Horvátország a magyarok képébe hazudott, semmiféle szolidaritást nem mutatott azzal, hogy a magyar határhoz vitte azokat a menekülteket, akik épp a magyar határ lezárása miatt kerültek Horvátország felé.

24.hu / Kaufmann Balázs
Menekültek a szerb-horvát határon. 24.hu / Kaufmann Balázs

Az ENSZ migrációügyi különmegbízottja arra figyelmeztetett, hogy rámehet az európai egység arra, hogy nem sikerült közös fellépést mutatni a válsághelyzetben. Ha az unió tagállamai arról sem tudnak megegyezni, hogy hogyan osszák el egymás közt a menekülteket, az alapjaiban ássa alá az együttműködést – idézik Peter Sutherlandet, aki különösen meglepődött azon, hogy a közép- és kelet-európai országok, melyek csak most csatlakoztak, a legkevésbé mutatnak hajlandóságot a szolidaritásra.

„Ezek az emberek minek indultak el?”

A horvátországi Harmicában, ahol akár egy napnál is többet várnak a menekültek, hogy átjussanak Szlovéniába, egy szíriai fiatalember arról beszélt a Guardian munkatársának, hogy Európa szervezettebben is kezelhetné ezt a problémát, ami szerinte egyhamar nem fog eltűnni. „Európának megvan a joga ahhoz, hogy ezt tegye” – mondta a 23 éves Maher, de szerinte jobb lenne, ha biztosítanák a lehetőséget az embereknek, hogy vízumhoz jussanak és akár repülővel jöjjenek. „Mi egy háború elől menekülünk” – jelentette ki, jelezve, hogy ebben a helyzetben a nehéz körülmények sem tántorítják el őket.

Egy tizenhét éves damaszkuszi fiú azután indult útnak, hogy az apját agyonlőtték. Ő a többi országból jövő menekültet hibáztatja. „Ezek az emberek minek indultak el? Ha Szíria olyan lenne, mint most Afganisztán, el se indultam volna” – mondta Zayn, aki szerint a többi országból érkezők nehezítik a szírek helyzetét.

Közeleg a tél

A cikk előrevetíti, hogy az ősz közeledtével egyre többen veszhetnek bele a tengerbe, mert ebben az évszakban egyre viharosabb az idő. Azok viszont, akik egyszer eljutottak a török partokig, kevéssé valószínű, hogy hónapokat várnak a jó időre, anyagilag sem húznák ki addig. Az oxfordi egyetem migrációkutatója, Franck Düvell szerint október végétől már nem fognak tömegesen jönni az emberek, de aggódik, hogy addig is sok tragédiára kell számítani. Arra is figyelmeztetett, hogy a menekültek tömegével táboroznak a szabad ég alatt, és ha ez még néhány hétig így folytatódik, az idő lehűlésével tömeges megbetegedésekhez vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik