Nagyvilág

Vádat emeltek Victor Ponta ellen

Vádat emelt Victor Ponta román miniszterelnök ellen csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a politikust többrendbeli okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé.

A DNA szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek teljesítési igazolását lemásolta.

Az ügyben Sova ellen és két olténiai hőerőmű (Rovinari-Turceni) vezetői ellen is vádat emeltek. Sovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják.

A vádemelésről szóló közlemény szerint az állami tulajdonban lévő hőerőművek vezérigazgatói hivatali visszaélést követtek el, amikor a közbeszerzési eljárások megsértésével a piaci árnál jóval magasabb díjszabással 2007-ban és 2008-ban jogi tanácsadói megbízásokat adtak Dan Sova ügyvédi irodájának, és ezek alapján több millió lejnyi honoráriumot és sikerdíjat fizettek ki. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája csaknem 3,5 millió lejjel, akkori árfolyamon közel egymillió euróval károsította meg az államot.

A vádhatóság szerint Sova irodájának alvállalkozójaként Victor Ponta 181 ezer lejt kapott a pénzből anélkül, hogy valós munkavégzés történt volna. Ponta állítólag 17 teljesítési igazolást hamisított a havi rendszerességgel felvett 2-3000 eurós honoráriuma igazolásaképpen.

Ponta segített Sovának, Sova fizetett Pontának?

Ponta ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája nem jutott volna ilyen előnyös állami megrendeléshez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

A román miniszterelnök személy szerint nem vádolják korrupciós bűncselekményekkel, de a Romania Libera című ellenzéki lap szerint valójában Victor Ponta volt az, aki – politikai befolyását felhasználva – előnyös állami megbízatáshoz segítette barátját: a lap szerint ezzel magyarázható az, hogy Sova neki is juttatott a pénzből. A Romania Libera azt állította, hogy Ponta Gorj megyei parlamenti képviselőként jutott hozzá a választókerületében működő két hőerőművel kapcsolatos bizalmas információkhoz.

Mivel parlamenti mandátummal rendelkező politikusok szerepelnek az ügyben, a DNA a legfelső bíróságra küldte a vádiratot. A vádlottak – köztük a miniszterelnök – szabadlábon védekezhetnek, Dan Sova szenátor esetében pedig bírósági felügyeletet is elrendeltek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik