Nagyvilág

Átfordulhat a nemzetközi közvélemény Orbán oldalára

A The Daily Telegraph, a Die Presse és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is inkább a magyar kormány mellett foglalt állást, igaz utóbbi inkább csak azért, mert a német tévékben már annyit támadják a bűnbaknak kikiáltott magyar kormánytagokat.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerkesztőségi cikke szerint Magyarország az Európai Unió külső határának védelmére tett lépéseivel csak arra reagál, hogy az EU kudarcot vallott a tömeges migráció kezelésében.

Junckernek engedelmeskedtek

A lap szerint a belső uniós határokat lebontó schengeni egyezménynek csak akkor van értelme, ha szigorúan ellenőrzik, hogy ki léphet be az EU területére, a keleti és a déli bővítéssel meghosszabbodott külső határ ellenőrzése azonban gyakorlatilag lehetetlenné vált.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke épp a múlt héten jelentette ki, hogy az EU-nak több erőfeszítést kell tennie külső határai védelmére. Magyarország – egyetlen tagországként – éppen Juncker e kívánságának tett eleget a határkerítés felépítésével, és emiatt most mégis a magyar kormányt ostorozzák más uniós vezetők. Ha kifogásolják a kerítést, akkor magyarázattal kell szolgálniuk arra, hogy akkor mit is jelent az EU külső határainak biztosítása, és milyen lépéseket javasolnak ehhez – áll a The Daily Telegraph írásában.

A lap szerint Magyarország bírálata csak pótcselekvés egy történelmi léptékű intézményi fiaskó után. A cikk katasztrofális hibának minősíti, hogy Angela Merkel német kancellár “mindenkit” Németországba invitált.

Orbánnak pedig igaza van

A Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában Andreas Mölzer kommentárja jelent meg Európa bűnbakja: Orbán Viktornak pedig igaza van címmel. A szerző szerint a kormányfő a németországi eljárás által igazolva érezheti magát.

A cikk írója úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök éppen olyan intézkedéseket hozott, amilyeneket a német belügyminiszter is szorgalmazott a német határellenőrzés életbelépése előtt, mint az unió külső határainak megerősítése és a menedékkérők regisztrációja. Európai konszenzusra talált a menekülteljárás gyorsítása, valamint a gazdasági és a háborús menekültek elválasztása – írta Mölzer, és logikusnak nevezte Orbán Viktor azon lépését, amellyel elkötelezi magát a magyar nép mellett, és az iszlamizálódás és tömeges bevándorlás ellen küzd.

A cikk írója úgy véli, hogy a magyar kormányfő által képviselt nacionalizmus miatti kritikák nem érthetetlenek. Mölzer szerint tény, hogy Orbán Viktor felhasználja meghatározó pozícióját, hogy befolyásolja a magyar médiumokat és a magyar legfelsőbb bíróságok összetételét is.

Inkvizítort játszott a műsorvezető

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadásában kritikát közölt egy televíziós vitaműsorról, amelynek vendége volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A hangnem tovább élesedik címmel Michael Hanfeld írt kritikát, kiemelve, hogy Magyarország képviselőinek mostanában nehéz dolguk van a német beszélgetős műsorokban, mert a műsorok összes résztvevője őket támadja, az elemzett vitaműsorban pedig még a moderátor is csatlakozott a támadókhoz. A szerző az ARD országos köztelevízió Anne Will című, szerdán késő este sugárzott műsoráról egyebek között kifejtette: a magyar kormány képviselőit csak azért hívják az ilyen műsorokba, hogy “bűnbakká” tegyék őket. Így történt a másik országos közszolgálati televízió, a ZDF Maybrit Illner című műsorában is, az ARD adásának pedig az a “különlegessége” is megvolt, hogy “a műsorvezető kiesett a szerepéből, és inkvizítort” játszott – olvasható a FAZ tévékritikájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik