Külföld

13 éve vádemelés nélkül: kiengedték Guantánamóról a marokkói foglyot

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 17. 18:54

Júnisz Abdur-Rahmán Sekkúrit annak idején az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagjaként vettek őrizetbe.

A férfit az elengedését követően hazájába szállították a börtönből, bár ügyvédje szerint a marokkói hatóságok a megérkezése után – a tervekkel ellentétben – egyelőre nem helyezték szabadlábra. “A marokkói hatóságoknak semmi okuk meghosszabbítani Júnisz fogva tartását azok után, amit 14 év alatt elszenvedett” – monta Cori Crider, Sekkúri amerikai ügyvédje.

Pakisztánban fogták el

A Pentagon csütörtöki közleménye szerint a 46 éves férfit egy biztonsági vizsgálat lefolytatását, illetve a kongresszusnak megküldött, törvényileg előírt értesítést követően engedték ki a guantánamói fogolytáborból. Sekkúrit 2001 decemberében vették őrizetbe Pakisztánban, ahová Afganisztánból menekült az al-Kaida több harcosával együtt. 2002 májusa óta volt Guantánamón, de vádat nem emeltek ellene.

Sekkúri idén már a hetedik guantánamói fogoly, aki elengedtek az amerikai hatóságok. Még 115 embert tartanak fogva a Kuba szigetén lévő börtönben, így Barack Obama 2009-es megválasztása óta felére csökkent a guantánamói börtönben a létszám.

Lassan halad Guantánamo bezárása

Az amerikai elnök első, 2008-as elnökválasztási kampányában azt az ígéretet tette, hogy megválasztása után bezáratja a létesítményt. Ugyanakkor az ennek érdekében tett lépések – elsősorban a kongresszus ellenkezése miatt – a vártnál jóval lassabb ütemben haladtak.

A guantánamói börtönt éles bírálatok érték jogvédők részéről, mivel ott jelentések szerint tiltott módszerekkel vallatták, nem hagyták aludni, szélsőséges hőmérsékleten tartották, hangos zenével zaklatták, vízbefojtásos módszerrel kínozták a rabokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.