Külföld
Athén, 2015. szeptember 14.
Alekszisz Ciprasz lemondott görög kormányfõ, a kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) párt vezetõje (b) és Evangelosz Meimarakisz, a konzervatívok vezetõje televíziós vitájuk elõtt Athénban 2015. szeptember 14-én. Görögországban szeptember 20-án tartanak elõrehozott választásokat. (MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)

Élesedik a verseny Görögországban, nem lesz koalíció

24.hu
24.hu

2015. 09. 15. 07:52

Kizárta a nagykoalíció lehetőségét a görögországi választások előtti utolsó tévévitán a felmérések szerint fej fej mellett álló baloldali Sziriza és a jobboldali Új Demokrácia (ND) vezetője, azonban mindketten azt ígérték, hogy hatalomra jutások esetén eleget tesznek az ország nemzetközi hitelezői által előírt feltételeknek, bár megpróbálják csökkenteni azok negatív társadalmi hatásait.

Az augusztusban egy pártján belüli lázadás miatt lemondott Alekszisz Ciprasz volt kormányfő a hétfői vitán azt mondta: vagy konzervatív, vagy baloldali kormánya lesz Görögországnak, a nagykoalíció “nem lenne természetes”. Vangelisz Meimarakisz, a jelenleg az első számú görög ellenzéki pártnak számító ND elnöke bár nyitottnak mutatkozott arra, hogy az ország gazdasági gondjainak kezelése és a belpolitikai stabilitás megteremtése végett együttműködjön a két oldal, azt leszögezte, hogy formálisan nem akar koalícióra lépni Ciprasszal.

Nem tudom elképzelni miniszterelnökként vagy miniszterelnök-helyettesként, és nem akarom, hogy újra miniszterelnök legyen. Ki van adva az útja, katasztrófát okozott – mondta Ciprasznak.

Meimarakisz a görög gazdaság tönkretételével és a külföldi befektetők elriasztásával vádolta a januárban a hitelfeltételek újratárgyalásának ígéretével kormányra került Szirizát, míg Ciprasz az országot válságba vezető korrupt rendszer részének állította be a korábban hosszú évekig kormányzó Új Demokráciát.

Ugyanakkor azt mindkét pártvezér megerősítette, hogy betartanák az ország számára hosszú politikai huzavona árán a nyáron biztosított újabb nemzetközi mentőcsomag lehívásához szükséges feltételeket. Egyúttal azonban mindketten azt hangoztatták, hogy emellett fontos reformokat hoznának a megszorítások negatív társadalmi hatásainak kiküszöbölése és a gazdasági versenyképességének növelése érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.