Nagyvilág

A politika Cartmanje lehet Clintonné kihívója

donald trump (Array)
donald trump (Array)
Egy év múlva ilyenkor már a körmüket rágják az amerikaiak. A republikánus oldalon a valaha volt legprosztóbb jelölt vezeti a felméréseket, a demokrata oldalon meg a béna volt first lady, aki nincs tisztában az internet működésével.

Két nem hivatásos politikus, Donald Trump üzletember és Ben Carson visszavonult idegsebész a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül, a demokratáknál Hillary Clinton vezet, de jelentősen visszaesett – állapította meg a Washington Post és az ABC News hétfői közös közvélemény-kutatása.

A felmérésből az derült ki, hogy a kampányt a kormányzat és a politika iránti bizalmatlanság határozza meg. Az amerikaiak több mint 70 százaléka szerint a politikusokban nem lehet megbízni és több mint 60 százaléka véli úgy, hogy a politikai rendszer működésképtelen. 10-ből csaknem 6 republikánus szavazó szerint a következő elnöknek olyannak kell lennie, aki tapasztalatait nem a politika világában szerzete. A demokratáknak csak az egynegyede gondolkodik így.

Bush kisöccse beleszalad a késbe

Trump 33 százalékon áll a republikánus szavazók és a párt szimpatizánsai között, ami azt jelenti, hogy július közepe óta 9, május vége – vagyis a versenybe szállásának bejelentését megelőző idők – óta pedig 29 százalékpontot erősödött. Támogatottsága a felső végzettség nélküliek és az évi 50 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkezők között a legerősebb.

jeb bush (Array)
Jeb Bush (Array)

Carson, akinek tábora június óta 14 százalékponttal bővült, jelenleg 20 százalékkal áll a második helyen. Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki listavezetőként kezdte az évet, jelenleg 8 százalékos támogatottságot élvez, ami a WP-ABC-mérésekben példátlanul alacsony szint. Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor egyaránt 7-7 százalékon áll, a többiek eredménye nem haladja meg az 5 százalékot.

Demokraták: Clinton vezet, de meddig?

A demokraták körében Hillary Clinton esetében 42 százalékos – a WP-ABC-mérésekben először 50 százalék alatti – támogatottságot rögzítettek. Bernie Sanders vermonti szenátor 24, Joe Biden alelnök pedig – aki várhatóan még szeptember folyamán eldönti, hogy rajthoz áll-e – 21 százalékra számíthat. (A felmérés szerint a Biden-hívek inkább Clintonhoz, mint Sandershez pártolnának át, ha az Egyesült Államok alelnöke úgy döntene, nem vesz részt az erőpróbán.)

Clinton támogatottsága a legerősebben a fehér nők között esett vissza, a júliusi 64-ről a mostani 31 százalékos szintre. Sanders ugyanígy áll itt, miután megduplázta hívei számát. Az amerikaiak 55 százaléka helyteleníti, ahogy Clinton azt a kérdést kezelte, hogy külügyminiszterként milyen e-mailt használt. 54 százalék szerint a volt first lady tényeket próbált meg eltitkolni az üggyel kapcsolatban. A válaszadók 51 százaléka szerint Clinton megsértette az előírásokat, hogy külügyminiszterként magánszervert használt, 32 százalék szerint nem sértette meg, a többi megkérdezett pedig bizonytalan.

Ki a jobb? Clinton vagy Trump?

Egy elméleti választáson Clinton majdnem egyenlő eredményt érne el Trumppal, a szavazók 46:43 százalékban szavaznának inkább rá, 3,5 százalékos hibahatár mellett. A teljes felnőtt lakosság körében a Clinton fölénye egyértelmű, 51:39 százalék arányú.

hillary-clinton(960x640).jpg (Array)
hillary-clinton(960×640).jpg (Array)

Clinton és Trump szavahihetőségét csaknem azonos arányban vonják kétségbe az amerikaiak: a milliárdos csaknem 60 százalék szerint nem őszinte, a volt first ladyről 56 százalék gondolja ezt. 10-ből 6 amerikai azt állítja, hogy Trump nem alkalmas az elnökségre, Clinton esetében viszont 56 százalék gondolja úgy, hogy a személyisége és a temperamentuma alkalmassá teszi őt az Egyesült Államok irányítására.

Sok ellenlábasa van a politika Cartmanjének

A Fehér Házra pályázó republikánusok legközelebb szerdán vitáznak majd ismét a tévében, ezúttal a CNN kamerái előtt. Főműsoridőben ezúttal 11 aspiráns, Trump, Carson, Bush, Rubio, Cruz, Scott Walker, Rand Paul, Chris Christie, John Kasich, Mike Huckabee és Carly Fiorina érveire figyelhetnek a nézők. A korábbi, “happy hour”-vitában az alacsonyabb támogatottságú George Pataki, Rick Santorum, Bobby Jindal és Lindsey Graham kapott helyett.

Pataki, New York állam volt kormányzója egy hétvégi Twitter-bejegyzésében Trumpot alkalmatlannak nevezte az elnökségre és kijelentette, hogy nem fog rá szavazni, ha a milliárdos elnyerné a hivatalos elnökjelölést. Jelölttársait arra bátorította, hogy szintén mondják ki: a párt nem jelölhet olyan embert, aki sértegeti a mexikóiakat, a nőket, a feketéket, a zsidókat és a hadifoglyokat.

Rick Perry volt texasi kormányzó, aki múlt pénteken visszalépett a küzdelemtől, e-mailben arra biztatta híveit, hogy egy valódi konzervatív jelöltet támogassanak – ezzel alig leplezetten attól óvta őket, hogy Trump mellé álljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik