Nagyvilág

Donald Trump tényleg elnök akar lenni

Elkötelezte magát a republikánusok mellett, akkor is támogatja a párt elnökjelöltjét, ha nem ő lesz az.

Elkötelezte magát Donald Trump a Republikánus Párt mellett, bárki is lesz a párt jelöltje a jövő évi elnökválasztáson, ki fog állni mellette és nem indul függetlenként. Igaz, a republikánusok körében most ő a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns és ezzel a lépéssel még tovább nőhet elfogadottsága, korábban ugyanis még azon az állásponton volt, hogy addig áll ki a republikánusok jelöltje mellett, amíg ő maga az.

Trump ígéretét szerződésbe foglalták, de annak semmilyen jogi következménye nincs, márpedig a jelölőkampányba beletrollkodó milliárdostól bármi kitelik. Sokáig úgy tartották, hogy tét nélkül vesz részt a folyamatban, mert végül úgyse ő lesz a republikánus elnökjelölt, a hivatalos mozzanattal viszont úgy tűnik, mégsem blöffölt annyira.

A szerződés szövege, amit Trump aláírt, így szól: „Én, Donald Trump kijelentem, hogy amennyiben nem én nyerem el a 2016-os republikánus elnökjelöltséget, támogatni fogom a párt elnökjelöltjét, bárki is legyen az. Fogadom továbbá, hogy nem indulok függetlenként vagy nem fogadom el más párt jelölését.”

Az első republikánus elnökjelölti vita egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a moderátor megkérdezte, ki az, aki nem kötelezi el magát amellett, hogy a párt bármely jelöltjét támogatja. Trump emelte magasba a kezét és azt mondta, ő akar lenni az az ember, aki elnyeri a párt elnökjelöltségét. A következő elnökjelölti vita szeptember 16-án lesz, Trump tudatában lehet annak, hogy ez a téma ismét előkerülhet, ezért most inkább elejét vette ezzel a lépéssel – írja a Politico.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik