Nagyvilág

Szijjártó: felháborító a német alkancellár kijelentése

szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
Egyre magasabb hőfokon pörög a német-magyar odamondogatás. Szijjártó Péter külügyminiszter Prágában utasította vissza Sigmar Gabriel menekültügyi bírálatait. Közben a néppárti frakcióvezető megvédte a menekültek magyar ellátását Bicskén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felháborítónak minősítette és visszautasította Sigmar Gabriel német alkancellár kijelentését, miszerint Magyarország a bevándorlókkal kapcsolatban nem tartja be a nemzetközi konvenciókat.

“Felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk ezt a képtelen vádat. Mi minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátunk Magyarországon” – mondta Szijjártó az MTI tudósítójának pénteken Prágában. “Aki ezzel ellentétes állítást tesz, legyen az akárki, az hazudik” – jelentette ki.

A külügyminiszter szerint Gabriel egy politikai vitaműsorban azt mondta, elsősorban mások szegték meg az EU-s szabályokat, azok, akik már hónapok óta nem regisztrálják a menekülteket, hanem egyszerűen átengedik az országukon, Németországba küldik őket. Azok is hibásak, “akik nem tartják magukat a saját menekültügyi kötelezettségeikhez, mint Magyarország, ami a Genfi Konvenció részese és mégis embertelen körülményeket teremt”.

Manfred Weber megvédett minket

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek az érvényben lévő európai jogi előírások teljesítéséért – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pénteken, miután a bicskei befogadóállomáson tájékozódott. A német politikus azt mondta, hogy Magyarország elfogadja az európai jogot a menekültekkel való bánásmód tekintetében is.

Jelezte viszont, hogy a menekültek sosem fogják azt érezni, hogy optimális ellátást kapnak, ezt sem elvárni, sőt elérni sem lehet, mindenesetre a minimális elvárásoknak megfelel a bicskei tábor. Azok, akik háború elől menekülnek, itt legalább biztonságot találnak – mondta a jobbközép pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetője, aki a látogatás előtt Orbán Viktorral tárgyalt az Országházban. Weber a bicskei tábor kapujában azt is elmondtta, hogy a menekültek okozta kihívás nemcsak egy országé, hanem egész Európáé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik