Közélet

Szijjártó szerint nem ülünk szégyenpadon

„Mi nem ártunk senkinek, hanem megvédjük a határainkat” – mondta Szijjártó Péter a Népszabadságnak. A külgazdasági és külügyminiszter szerint erős nemzetközi médiakampány zajlik Magyarország ellen.

A külügyminiszterek múlt heti luxemburgi tanácsülésén csak két felszólalásban hangzott el, hogy a kerítés nem jó megoldás, de mivel nem említettek országot, „nem tudom, hogy a két felszólaló Franciaországra gondolt, a Calais-nál épített kerítés miatt, vagy esetleg a bolgár-török határon épített kerítésre” – hárította el a Magyarországra vonatkozó bírálatokat Szijjártó.

A miniszter azt mondta: Magyarország is fogad be menekülteket, de nem beszélünk róla – ezres nagyságrendben fogadtunk be Egyiptomból üldözött kopt keresztényeket. Az újságíró megkérdezte, tud-e közülük egyet is mutatni, de Szijjártó ezt „álságos magatartásnak” nevezte, „ha valaki ugyanis valóban menekült, csak bajt hoznánk a fejére, ha elkezdenénk mutogatni, hogy lám, ő itt van, itt kell keresniük az üldözőinek”. Szijjártó Péter szerint „nem ülünk szégyenpadon”, Magyarországnak nem másokhoz viszonyítva kell meghatározni magát, a kormány nem adja fel az álláspontját azért, mert mások bírálják.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy nem látta a török tengerparton holtan halált szír kisfiú fotóját, mert „fotók nélkül is tisztában van azzal, hogy szomorú emberi sorsokról beszélünk”. Arra a felvetésre pedig, hogy az Ausztriában holtan talált 71 menekült után a magyar kormány egyetlen tagja sem fejezte ki sajnálatát, azt mondta: „én komolyan veszem a hitemet, ezért soha nem beszélek arról, hogy kikről emlékezem meg imáimban”. Végül kimondta, hogy a kormány sajnálja a tragédiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik