Közélet

Szijjártó: az elfoglalt közterületre nem viszünk ételt a menekülteknek

A miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarországot az elmúlt napokban “nagyon sok hazug bírálat érte”, hogy állítólag nem látja el megfelelően az ide illegális módon érkező bevándorlókat. Ezzel azonban éppen ellentétes a helyzet: a nemzetközi konvenciókban rögzítetteknek megfelelő ellátást adnak minden bevándorlónak, azokon a helyeken, ahova megkérik őket, hogy menjenek, vagyis a befogadóállomásokon, menekülttáborokban.

A tárcavezető hangsúlyozta: “senki nem várhatja el tőlünk, hogy ha valakik önkényesen elfoglalnak egy-egy közterületet, akkor ott lássuk el őket”. Ez a jövőben is így lesz: az elfoglalt közterületre nem viszik oda nekik a vizet, az ennivalót, az orvost, csak az arra kijelölt helyeken juthatnak hozzá az ellátáshoz a bevándorlók, és oda el is viszik őket.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az uniós szabályok alapján nem lehetnek zártak a befogadótáborok, viszont mivel a bevándorlók a regisztrációt és a menedékkérelem beadását követően elhagyják Magyarországot, gyakorlatilag a menekültügyi eljárás lefolytatásának lehetősége meghiúsul. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik