Nagyvilág

Orbán mellé állt a brit konzervatív lap publicistája

Orbán Viktor mellett áll ki a brit konzervatív The Times publicistája. Melanie Phillips a lap csütörtöki számában arról írt, hogy a magyar miniszterelnököt már „nácinak is bélyegezték” a menekültekkel kapcsolatos álláspontja miatt, de „épp az ilyen megbélyegzésekkel lehet elérni, hogy Európában a fasizmus realitássá váljék”. Phillips ezt úgy magyarázza, hogy ha a „liberális uralkodó osztály” nácinak bélyegzi azokat, akik a kultúrájukat akarják megvédeni, azzal az embereket „az igazi rasszisták és fasiszták karjaiba hajtja”.

A cikk szerint az európai szélsőjobboldali pártok – a francia Nemzeti Front, a görög Arany Hajnal, a belga Vlaams Belang ki fogják aknázni a jelenlegi folyamatok táplálta dühöt éppúgy, mint a magyar ultranacionalista Jobbik.

A szerző szerint a „migránsok” többsége nem felel meg a menekültek jogállását meghatározó genfi konvenciónak, ugyanakkor érthetőnek nevezi, hogy ott akarják hagyni hazájukat, mert tudják, hogy ott nincs jövőjük. „Az arab és a szélesebb muszlim világ káosz, háború és terror közepette esik éppen darabjaira, a Nyugat által exportált nemzetállami modellt törzsi háborúskodás söpri el, egy haldokló kultúra fordult gyilkos módon saját maga ellen, miközben egyidejűleg a világot is meg akarja hódítani” – fogalmazott a cikkíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik