Nagyvilág

A vízbe fulladt kisfiú fényképe mindent megváltoztatott

Háromezer halott, ötezer halott, ezerötszáz halott a Földközi-tengeren. Eddig is folyamatosak a hírek, de eddig csak számok voltak. Azután történt egy tragédia. A hároméves Aylan Kurdi vízbe fulladt ötéves testvérével együtt. A piros pólóba és szandálba öltözött kisfiú homokban fekvő, élettelen testének fényképe bejárta a világot.

Valahol itt változhatott meg minden, amit eddig a Földközi-tengeren átkelő elszánt, de arctalan tömegekről gondoltunk. Eddig migránsok voltak, tömegben, mostantól mindegyik egy élet, emberekkel, akik aggódnak érte.

Veszélyes út

A menekültek Földközi-tengeri útvonala sokkal veszélyesebb, mint a unió másik bejárata, aminek sajnos pont Magyarország fekszik a kapujában. Az Afrikából útrakelő menekültek rozoga bárkákban próbálják elérni Olaszország vagy Görögország partjait, ráadásul már ezért is iszonyatos pénzeket fizetnek az embercsempészeknek.

A bárkák tényleg rozogák, nem is csoda, hogy folyamatosan elsüllyednek. Ezeket ugyanis az embercsempészek nem kapják vissza, Lampedusa, Kos vagy Lesbos partjainál maradnak, erre meg ugyebár kár is olyan hajókat áldozni, amik valóban kibírják az utat.

Ingyenjegy

Már a szervezés is iszonyatos. A csempészek azzal próbálják rávenni a menekülő felnőtteket az utazásra, hogy a gyerekeknek ingyen adják a helyet a csónakokban. Simán lehet, hogy a hároméves Aylan is egy ilyen ingyenes helyen ült egy eleve halálra ítélt lélekvesztőben.

De Aylan mindent megváltoztatott. A háborúk többnyire akkor dőlnek el, amikor arcot kap a harc. Ha van egy jelentős, érthető, jól megfogható áldozat. A harcokban az ilyenek többnyire szőke, fehér nők. A menekültek harcában az életért ez a hároméves Aylan volt.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

A gazdag amerikai

A Phoenix nevű negyvenméteres hajó szinte minden nap a Földközi-tengert járja. A Migrant Offshore Aid Center nevű magánalapítvány üzemelteti, ami még akkor kapta a keresztséget, amikor a migráns szó nem sértés volt. Az alapítványt egy Máltán élő gazdag amerikai, a 31 éves Christopher Catrambone és olasz felesége, Regina üzemeltetik.

Catrambone majdnem tíz évet utazgatott a világban, hogy felépítse a Tangiers Group nevű cégcsoportját. Aztán úgy döntött, hogy pihen egy kicsit. A cég egyébként NGO-k dolgozóinak, újságíróknak és misszináriusoknak kínál biztosításokat, akik amúgy konfliktuszónákban dolgoznak.

Egy barna kabát a vízen

Catrambone és a családja nyaralni mentek, egy háromhetes hajótúrára a jachtjukon, Málta körül. Egyszer csak megláttak egy barna kabátot a vízben. Valószínűleg egy menekülté volt, aki útban a szabadság felé belefulladt a vízbe. Mire kikötöttek, Catrambone eldöntötte, mire akarja használni a hajóját.

Ugorjunk előre pár évet az időben. A Phoenix mostanra körülbelül tízezer menekültet mentett ki a tengerből Líbia és Lampedusaa között. Egy darabig csak a Catrambone család pénzéből éltek, de nemrég bejelentették, hogy már elfogadnak adományokat is. Jött belőlük eddig is bőven, jellemzően Németországból és a gazdagabb európai országokból.

Arctalan tömeg

Aylan halála után egyetlen nap alatt majdnem 50 millió forintnyi adományt kaptak kétezer magánszemélytől. Egy hároméves fiú belefulladt a vízbe, ami partramosta a testét. Annak az Európának a partjára, aki egészen idáig leszarta, hogy ezrek halnak meg csak azért, mert szeretnének ott élni, ahová mi születtünk. Most már arca is van ennek a névtelen tömegnek, a migránsoknak, akik minden nap az életükért küzdenek a tengeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik