Nagyvilág
Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

Szlovénia készül a menekültáradatra Horvátországból

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 08. 24. 17:13

Egyelőre csak 250 menekült befogadását tervezik, de a Magyarországihoz hasonló helyzetre is van forgatókönyv - közölte a szlovén belügyminisztérium.

Korábban a témában:

A szárazföldi, balkáni útvonalon közlekedő menekültek a horvát határon keresztül fokozatosan érkezhetnek nagyobb számban Szlovéniába is – áll a minisztérium közleményében, amely a sajtó által feltett azon kérdésre próbál választ adni, hogy Szlovénia felkészült-e egy úgynevezett “másodlagos migrációs” nyomásra.

720 menekültet vállaltak a kvótából

Szlovénia az év végéig 250 migráns befogadását tervezi Szíriából és más közel-keleti országokból, de felkészül arra a lehetőségre is, hogy kezelni tudjon olyan helyzetet, amely Macedóniában, Szerbiában vagy Magyarországon az ellenőrizhetetlen menekültáradat miatt már előállt – írták a közleményben.

A hatóságok szerint Szlovénia lehetőségeihez mérten kisebb kontingenseket tud befogadni, és elsőbbséget élveznek majd a “veszélyeztetett csoportok”, úgymint a nők és a gyerekek – fogalmaztak a közleményben.

Az újság felidézte: a menekültválság kezelése érdekében Szlovénia még májusban jelezte, hogy önkéntes kvóták alapján két éven belül, az EU-n kívülről 720 menekült befogadására hajlandó, majd ezt a számot Miro Cerar miniszterelnök később 500 főre csökkentette.

300-ból 20-an kapták meg a menekültsátust

A szlovén kormány egy hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy az EU-tagállamok vezetőinek júliusi megállapodásában vállaltaknak eleget téve Mariborban, Ljubljanában, az olasz határ melletti Postojnában és Debeli Rtic tengerparti üdülővárosban helyezi el a menekülteket. A baj csak az a lap szerint, hogy a létesítmények összesen legfeljebb 220 fő befogadására alkalmasak.

Az újság utal rá, hogy ami a menekültpolitikát és a menekültstátus megadását illeti, Szlovénia a “legellentmondásosabb” EU-tagállam.

A szlovén Amnesty International adatai szerint 2011-ben háromszázan folyamodtak menekültstátusért és mindössze húszan kapták meg.

Szlovéniában jelenleg 140 menekült tartózkodik. A hatályos törvények szerint – amelyet még az előző kormány módosított így – a menedékjogot kérők még ingyenes jogi útmutatást sem kaphatnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.