Nagyvilág

Süddeutsche Zeitung: a magyar kerítés egy bohózat

A német lap bírálja az Orbán-kormány politikáját, de azt is megállapítja, hogy Európa – Budapest érzése szerint – magára hagyta Magyarországot.

Ismét kiemelt téma volt Magyarország a német sajtóban – az ARD közszolgálati televízió és a Süddeutsche Zeitjung napilap is a menekültválság kapcsán foglalkozott hazánkkal.

Az ARD a Világtükör című külpolitikai magazinműsorban a Kétfarkú Kutya Párt „ellenplakátkampányáról” számolt be. Az összeállítás szerint a plakátokon megmutatkozó humor és „retorikai csipkelődés” azt a célt szolgálja, hogy felfedje Orbán Viktor politikájának támadását az emberi jogok ellen.

A Süddeutsche Zeitung hétfői számában arról ír, hogy a kerítés, mellyel Magyarország távol akarja tartani a menekülteket, „egy bohózat”, aminek az egyetlen hatása az, hogy több embercsempész és több sebesült van. Ugyanakkor a kerítés Magyarország Európával szembeni tiltakozását is megtestesíti – Budapest érzése szerint Európa magára hagyta az országot, véli a szerző. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével kapcsolatban a cikk írója megjegyezte, hogy a kormányfő nemcsak felháborodást, hanem megértést is kiváltott, mert nem csak Magyarországon erősödik a túlterheltség érzése a sok menekült miatt, akiket ellátni, oktatni, integrálni kell, vagy hazaküldeni. Ugyanakkor a magyarok belefáradtak kormányuk harcias retorikájába, ezért a segítőkészség is nő körükben – állapította meg a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik