Nagyvilág

Ciprasz: közel a megállapodás

ciprasz-iglesias(960x640).jpg (Array)
ciprasz-iglesias(960x640).jpg (Array)

A görög miniszterelnök szerint közel a megállapodás a hitelezőkkel, az Európai Bizottság szóvivője szerint pedig kielégítően haladnak a tárgyalások, miközben Athén könnyedén értékesített több mint 800 millió euró értékben kincstárjegyeket szerdán.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán azt mondta, hogy a hitelezőkkel zajló tárgyalások “közel állnak a lezáráshoz”. Hozzátette: “A nehézségek ellenére abban bízunk, hogy a megállapodás véget vet a Görögország és az euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságoknak.”

Ugyancsak a hitelezők és a görög kormány közötti tárgyalásokat értékelve Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az egyeztetések “kielégítően” haladnak. Közölte továbbá, hogy az Európai Bizottság augusztus 20-áig akarja elérni a megállapodást. A szóvivő idézte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, aki egy délelőtt ismertetett interjúban lehetségesnek tartotta a megállapodást augusztus 20-áig. Juncker azt is nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek, hogy elképzelhetőnek tartja egy újabb, második áthidaló kölcsön folyósítását Athénnak, ha elhúzódnának a harmadik mentőcsomagról szóló egyeztetések. Görögország júliusban kapott 7,2 milliárd eurós áthidaló kölcsönt.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az euróövezet állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vesz részt a tárgyalásokon a hitelezők részéről. Az ESM biztosítja majd a becslések szerint 82-86 milliárd eurós, három évre szóló hitelkeretet a görögöknek.

Hamarosan jön a pénz?

Szakértői számítások szerint augusztus 12-éig kellene lezárulniuk a tárgyalásoknak a hitelezőkkel. Az euróövezet parlamentjei az ezt követő napokban ratifikálnák az erről szóló dokumentumot, hogy Athén augusztus 20-ig megkaphassa az első részletet, amikor az EKB-nak 3,188 milliárd eurót kell visszafizetnie.

A befektetők bizalmát jelzi, hogy szerdán a görög államadósság-kezelő központ, a PDMA a tervezettnél valamivel nagyobb értékben, 813 millió euró értékben adott el 6 hónapos kincstárjegyeket. Az adósságpapír átlagos hozama 2,97 százalék volt, ugyanannyi, mint az egy hónappal korábban tartott árverésen.

Ugyancsak szerdán jelentették be, hogy az EKB kormányzótanácsa szinten tartotta a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, miután görög részről nem érkezett emelésre vonatkozó kérés. A kormányzótanács legutóbb július 22-én 900 millió euróval 90,8 milliárd euróra emelte az összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik