Gazdaság

Van pénz a görög bankokban, nem akarnak kalapozni

gorogorszag(210x140).jpg (Array)
gorogorszag(210x140).jpg (Array)

Miközben a görög bankszektor majdnem dagad a magabiztosságtól, a tőzsde ólajtónyi - bár a vártnál kisebb - zuhanással nyitott.

Több forrás szerint a görög bankoknak a közeli hetekben nem kell pénzt kérniük az Európai Központi Banktól (EKB) likviditásuk növelésére, mivel a szükséges összeg rendelkezésre áll. Az öt hét szünet után hétfőn megnyílt görög értéktőzsde komoly mínuszban zárt, de a veszteség kisebb volt a nyitáshoz képest.

A Reutersnek a helyzetet jól ismerő két forrás is arról számolt be, hogy a görög bankoknak nem kell az EKB-nál kalapozniuk, hogy növelje számukra a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vehető forrás keretösszegét. Az egyik forrás azt mondta, hogy az ELA-keretösszeg korábbi növeléséből, az adó- és idegenforgalmi bevételek növekedéséből, valamint a nyugdíjhozzájárulások bővüléséből 5 milliárd euróra dagadt a bankok által fel nem használt összeg.

A görög bankoknál jelenleg heti 420 euróban korlátozzák a készpénzkivételt. A bankok július nagyobbik felében zárva voltak, hogy megakadályozzák a tőkekiáramlást. Az EKB júliusban kétszer emelte az ELA-keretösszeget, legutóbb július 22-én 900 millió euróval 90,8 milliárd euróra.

Brüsszel egy bútorgyáron át menti meg a görög tőzsdét

Hétfőn, ötheti kényszerszünet után újranyitott az athéni értéktőzsde. A börze mutatója, az Athens General 22,81 százalékos mínuszban kezdett és 16,2 százalékos veszteséggel zárt. Ahogy az várható volt, a legnagyobb veszteséggel, 30 százalékos limittel a banki részvények zártak.

Volt a tőzsdén azonban olyan cég is, ami erősödni tudott, méghozzá nem is szerényen. A bútorgyártó Dromeas árfolyama csaknem 29 százalékkal emelkedett a cégnek arra a néhány nappal korábban elhangzott bejelentésére, hogy 30 millió eurós megrendelést kapott bútorok szállítására az Európai Bizottság irodáiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik