Nagyvilág

Mesterséges megtermékenyítés miatt nem áldozhat a lengyel elnök

Az egyház szerint meg kell gyónniuk és meg kell bánniuk a politikusoknak, hogy elfogadták a törvényt.

Tartózkodnia kellene a szentáldozástól Bronislaw Komorowski lengyel elnöknek és mindazoknak a lengyel politikusoknak, akik jóváhagyták a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvényt, mindaddig, amíg nem jelentik be nyilvánosan, hogy változtattak a véleményükön – ezt a lengyel püspöki kar kánonjogi tanácsának elnöke közölte.

Andrzej Dziega érek arra reagált, hogy Komorowski aláírta azt a heves politikai és társadalmi vitát kiváltó törvényt, amely egyebek mellett lehetővé teszi a be nem ültetett magzatok lefagyasztását. A leköszönő elnök egyébként vasárnap részt vett és áldozott is a varsói felkelés 71. évfordulója alkalmából bemutatott szentmisén.

Dziega szerint a törvény az eljárás során fogant, de meg nem születő gyermekek élete ellen irányul. Azok, akik a szabályozást jóváhagyták, azok egyenesen a rosszra buzdítják embertársaikat, magatartásuk nyilvánosan elkövetett súlyos bűnnek minősül – mondta az érsek. A politikusokat arra kérte, hogy „békéljenek meg Istennel”, gyónják meg és nyilvánosan bánják meg tettüket.

Az egyház azon is felháborodott, hogy a mesterséges megtermékenyítést elérhetővé teszik a nem házasságban élő párok számára is, és azt is megengedik, hogy a magzatot idegen, névtelenségét megőrző anya testébe ültessék be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik