Nagyvilág

A magyar mentőzés krémjével dolgozik együtt Vilmos herceg

Vilmos (Array)
Vilmos (Array)

A brit trónörökös nemrég kezdett pilótaként az East Anglian légimentőknél, ahol állítólag magyar mentőorvosok is vállalnak műszakokat.

Nem is akármilyen magyar egészségügyisekről van szó! Az East Anglian Air Ambulance (EAAA) honlapja szerint a nekik dolgozó mentőorvosok között van Temesvári Péter, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója és Hetzman László, a Magyar Légimentők orvos igazgatója is.

Temesvári Péter

Hetzman László

A BBC beszámolója szerint Vilmos herceg nemrég kezdett pilótaként ugyanannál a szervezetnél, ahol az említett magyarok is dolgoznak.

Fotó: Europress/Getty Images/Stefan Rousseau

A brit trónörökös második gyermeke májusi születése után az EAAA-nál töltött első munkanapján, július 12-én adott videó interjút a brit közszolgálati csatornának, amelyben bevallotta, hogy „izgul” az új állása miatt.

Vilmos korábban a Royal Air Force-nál dolgozott, majd átképzések után civil helikopter pilótaként csatlakozott az East Anglian légimentőkhöz. Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire és Bedfordshire területén végez mentőtevékenységet – derül ki a BBC beszámolójából.

A herceg tehát elvileg dolgozhat együtt a szervezet honlapján szereplő magyar mentőorvosokkal is. Megkerestük őket, mert szerettünk volna többet megtudni a munkájukról, de háromból ketten azt válaszolták, hogy az EAAA-nál teljesített szolgálatukkal kapcsolatban semmilyen információt nem adhatnak, ezt tiltja a szolgálati szabályzat.

Temesvári Péterről a honlapon azt írják, hogy ő a magyar Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója, és 2012 óta vállal műszakokat a brit szervezetnél. 13 éve dolgozik helikopteres sürgősségi mentőorvosként, és korábban részt vett több légimentő szervezet munkájában is Egyesült Királyság-szerte. Szereti a munkájával járó kihívásokat és izgalmakat – folytatják a bemutatásban. Pihenésképpen szeret búvárkodni, barlangászni és kisrepülőt vezetni.

Interjúkérelmünkre küldött válaszában ezt írja:

„Köszönöm szépen a megkeresését, de arról kell, hogy tájékoztassam, hogy az East Anglian Air Ambulance bármely munkatársa, vagy közreműködője számára tilos a sajtóval való érintkezés, különösen ebben a témában. Ezt én nemcsak elfogadom, hanem meg is értem.”

Kollégáját, Hetzman Lászlót a Magyar Légimentők orvos igazgatójaként mutatják be a brit szervezet weboldalán. Tíz éve dolgozik az úgynevezett prehospital, vagyis kórház előtti ellátásban, ebből hét évet helikopteres sürgősségi szolgálatban. Az EAAA-nál két éve vállal műszakokat. Amikor éppen sem Magyarországon, sem Angliában nem dolgozik, élvezi a filmeket, a jó ételeket, az utazást és a futást – írják róla a honlapon. Azt kedveli leginkább a szervezetnél végzett munkájában, hogy nagyszerű szolgáltatást nyújtanak, és hogy nemzetközileg is elismert szakemberektől tanulhat náluk. Megkeresésünket Hetzman is Temesvárihoz hasonló indokkal utasította el.

Sóti Ákos a harmadik magyar mentőorvos, aki az EAAA-nál dolgozik. Róla azt írják, hogy 11 éve orvos, és hogy eredetileg Magyarországon végezte tanulmányait. Egy éve dolgozik a szervezetnél, és kórház előtti ellátásra, helikopteres sürgősségi szolgálatra, légi menedzsmentre és klinikai irányításra specializálódott. Azért szeret az EAAA-nál dolgozni, mert náluk a páciensen van a hangsúly és kitűnő a csapatmunka.

Sóti Ákos

Sótitól nem kaptunk választ megkeresésünkre.

Írtunk az EAAA kommunikációs osztályájának is. Azon kívül, hogy milyen gyakran vállalnak műszakokat náluk a hazai mentőzés fejesei, és hogy mennyit fizetnek nekik egy-egy beosztásért, arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon volt-e már a pilótájuk Vilmos herceg. Azt a választ kaptuk, hogy bizalmassági és biztonsági okokból nem tudnak válaszolni a kerdéseinkre.

Ezt egyelőre tehát nem sikerült megtudnunk. Arról viszont korábban már beszámolt a Daily Mail, hogy Vilmos egy feleségéhez, Katalin hercegnőhöz igencsak hasonlatos csinos mentőorvosnővel töltötte első munkanapját.

Katalin hercegnő és Dr Gemma Mullen mentőorvos

Vilmosról mindenesetre még annyit tudni, hogy fizetését teljes egészében jótékonysági célokra ajánlja fel.

Az EAAA egyébként maga is jótékonysági szervezet, amelynek ügyvezető igazgatója, Patrick Peal Vilmos kinevezésének bejelentésekor azt mondta, hogy évente 7,5 millió fontot kell adományokból összeszedniük ahhoz, hogy a munkájukat folytatni tudják. Vilmos herceg pilótaként végzett tevékenysége nagy előnyt jelent számukra, és ezzel a szervezet profilja is nagy löketet kap.

„Ez egy nagyon egymásra épülő csapat a pilótákkal, akik szorosan együttműködnek az orvosokkal és a mentősökkel, ezért nagyon erős személyzetre van szükségünk minden egyes kivonuláskor” – tette hozzá az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik