Nagyvilág

Addig nem kezdenek el tágyalni a görögmentőcsomagról, amíg nincs biztonságos hely

görögország (Array)
görögország (Array)

Félnek a tárgyalók. Egyrészt fontos, amiről beszélnek, másrészt a görögök nem szeretik őket.

Biztonsági problémák hátráltatják a görög kormány és a nemzetközi hitelezők közötti, a harmadik segélycsomagról szóló tárgyalások péntekre hirdetett megkezdését Athénban.

A hitelezők – az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – képviselői közölték, hogy addig nem kezdődhetnek el a hivatalos tárgyalások, amíg a megfelelő helyszínt meg nem találják a görög fővárosban.

A görög pénzügyminisztérium a héten többször is jelezte, hogy péntektől egyeztetnek a nemzetközi hitelezők szakértői Athénban a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű segélycsomagról.

A hitelezők viszont ragaszkodnak a megfelelő helyszín biztosításához arra hivatkozva, hogy egyfelől kényes kérdésekről vitatkoznak, másfelől a görögök nagy része ellenszenvvel tekint rájuk a két korábbi megszorító csomag után.

Az EB egyik tisztviselője részletek említése nélkül közölte, hogy “a biztonsággal kapcsolatos logisztikai problémák merültek fel”, de már több megoldási javaslatot kidolgoztak.

A hitelezők főtárgyalói, illetve szakértői az eredeti tervek szerint pénteken érkeztek volna Athénba, miután a tárgyalások megkezdése elől az utolsó akadály is elhárult a görög parlamentben szerda éjszaka elfogadott második törvénycsomaggal. Olga Gerovaszili görög kormányszóvivő közlése szerint legkorábban szombatra várhatóak a küldöttségek.

A görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ra le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. A hitelezők ennél korábbi időpontot, augusztus 12-13-át emlegettek, mint a megállapodás megkötésének céldátumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik