Nagyvilág

Tizenötezer civilt öltek meg Irakban az Iszlám Állam elleni harc kezdete óta

iszlám állam kivégzés (Array)
iszlám állam kivégzés (Array)

Az ázsiai országban dúló erőszaknak 30 ezer sebesültje is van, és a konfliktus miatt több mint 3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az ENSZ jelentése szerint az áldozatok közül sokakat azért ölt meg az IÁ, mert nemet mertek mondani a dzsihadista szervezet szélsőséges ideológiájára, vagy mert feltehetően kapcsolatban álltak az iraki kormánnyal. Az IÁ az etnikai és vallási kisebbségek tagjait sem kímélte, valamint üldözőbe vette az újságírókat, jogászokat és orvosokat is.

Az ENSZ információi szerint az iraki hadsereg is végzett ártatlan civilekkel az IÁ elleni küzdelme során. A biztonsági erők a támadások végrehajtásakor nem feltétlenül tettek meg minden szükséges óvintézkedést a polgári lakosság védelme érdekében – hívta fel a figyelmet jelentésében a világszervezet.

A Szíriában is harcoló Iszlám Állam tavaly óta uralma alá hajtotta Nyugat-Irak jelentős részét. A szélsőségesek májusban elfoglalták Ramádit, el-Anbár tartomány székhelyét, és bevették a térség második legfontosabb városát, Fallúdzsát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik