Nagyvilág

Rekord is született a görögmentő EU-csúcson

görög csúcs alvó újságírók (Array)
görög csúcs alvó újságírók (Array)

Soha ennyi ideig nem tárgyaltak még egymással EU-s vezetők. Reméljük, a Guinness is értékelni fogja az új 17 órás csúcsot.

Tizenhét órán át tartott a vasárnap délután kezdődött, hétfőn kora délelőtt zárult brüsszeli euróövezeti csúcs, és ezzel – a tagállami legfelsőbb vezetők szintjén – minden idők leghosszabb uniós találkozója lett. Az eddigi “csúcstartó csúcs” a 2000-ben megtartott nizzai tanácskozás volt, amely tizenhat órán át tartott.

A görög adósságválság megoldására összehívott találkozó sajtóközpontja az uniós tanácsi intézmények központi székházában, a Justus Lipsius épületben volt. Az elnevezés Joest Lips – 1547 és 1606 között élt – holland jogfilozófus és filológus nevének latinosított változata.

 
MTI 

Ennek az épületnek a nagy átriumában várakozott az eseményre akkreditált újságírók többsége. Végeredmény híján hajnal felé a még ébren lévők már csak azzal ütötték agyon az időt, hogy fényképezték alvó társaikat és a képeket megosztották a közösségi portálokon.

Amikor kora délelőtt kiderült, hogy a csúcstalálkozón megszületett a megállapodás és az uniós vezetők perceken belül sajtótájékoztatót tartanak, a fáradt riporterek “megrázták magukat” és sietve összegyűltek a sajtóteremben. A csúcsról távozó résztvevők, politikai vezetők viszonylag kevésbé tűntek megviseltnek, mint a tudósítók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik