Nagyvilág

Partidrog-para: 300 fölött a mérgezések száma

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 13. 16:31

Több mint háromszázra nőtt egész Lengyelországban azoknak a száma, akik a partidrogok okozta mérgezés miatt kórházi ápolásra szorultak, közölte a lengyel közszolgálati televízió.

A helyzet a sziléziai vajdaságban a legsúlyosabb, ahol több mint kétszáz ember került kórházba. A mérgezéshullám csütörtökön indult, vasárnap reggelig több mint 120-an szorultak kórházi ápolásra, azóta folyamatosan újabb hasonló esetekről számol be a lengyel sajtó. Egy ember állapota kritikus. A TVN24 hírtelevízió szerint a legtöbb mérgezést elszenvedő kiskorú, a legfiatalabb közülük 12 éves, emellett egy terhes nőt is kórházba vittek.

A kábítószer hatása alatt lévő személyek több alkalommal agresszivan léptek fel a mentőkkel szemben, amiért azok hétfőn már általában rendőrségi kísérettel indultak az ilyen jellegű esetekhez. A rendőrség 9 embert vett őrizetbe a kábítószer-terjesztés gyanújával.

A sziléziai és a nagy-lengyelországi vajdaságban hétfőn válságstábok ültek össze, Teresa Piotrowska belügyminiszter pedig rendkívüli értekezletet hívott össze a varsói országos rendőr-főkapitányságon. Ezen a kábítószerekkel való visszaélés hatékonyabb megelőzéséről tárgyaltak.

Az ezt követő sajtóértekezleten Krzysztof Gajewski rendőrfőkapitány elmondta: a rendőrség a tömeges mérgezést kiváltó szer terjesztési csatornáit ellenőrzés alá vonta, további letartóztatásokra készül.A lengyel hatóságok már vasárnap közölték: a mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta.

Lengyelországban 2010-ben tiltották be a partidrogok bolti árusítását. A kábítószer azonban internetes boltokban, játéktermekben továbbra is kapható. A kábítószerrel való visszaélés megelőzéséről szóló törvényt ezért megszigorították: a július elején hatályba lépett módosítás értelmében az eddig ismert partidrogok kábítószernek minősülnek. Ezért nemcsak az árusításuk, hanem a gyártásuk és birtoklásuk is büntethető.

A törvény tartalmazza 114, a partidrogok gyártásához használt hatóanyag listáját, az újabban kifejlesztett szerekre azonban továbbra sem terjed ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.