Nagyvilág

Taroltak Lengyelországban a partidrogok

Partydrog (Array)
Partydrog (Array)

A nyugat-lengyelországi vajdaságokban csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő is van, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos.

A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Marian Zembala egészségügyi miniszter problematikusnak minősítette azt, Lengyelországban a szintetikusan gyártott partidrogok könnyen elérhetők, noha gyakran a hagyományos kábítószereknél is veszélyesebbek.

Lengyelországban 2010-ben tiltották be a partidrogok bolti árusítását. A kábítószer azonban internetboltokban, játéktermekben továbbá is kapható. Rendőrségi statisztikák szerint 2014-ben csak a sziléziai vajdaságban 602 embert ápoltak kórházban túladagolás tüneteivel, s három ember meghalt. Idén júniusig 631 embert szorult kórházi kezelésre, hárman meghaltak.

A kábítószerrel való visszaélés megelőzéséről szóló törvényt ezért megszigorították: a július elején hatályba lépett módosítás értelmében az eddig ismert partidrogok kábítószernek minősülnek. Ezért nemcsak az árusításuk, hanem a gyártásuk és birtoklásuk is büntethető. A törvény tartalmazza 114, a partidrogok gyártásához használt hatóanyag listáját, az újabban kifejlesztett szerekre azonban továbbá sem terjed ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik