Nagyvilág

#EzEgyPuccs: rühellik a görög megállapodást a közösségi médiában

merkel (Array)
merkel (Array)

Egy barcelonai fizikatanár egy nap úgy döntött, kiadja a mérgét a Twitteren. Létrehozta a közelmúlt legnépszerűbb hashtagjét.

Senki sem lenne most szívesen Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter helyében, akit úgy utálnak a közösségi médiafelületeken, mint a mellékterméket. A Guardian külön riportot szánt az egy hashtagbe oltott gyűlöletnek: ugyanis a #ThisIsACoup, azaz az #EzEgyPuccs hashtag alá ömlik be minden gyalázkodás, amit a megállapodás ellenzői kitalálnak épp.

Különösen népszerűtlen a megszorító csomag azon intézkedése, miszerint a görög állam vagyonát egy 50 milliárd eurós, biztosítékként szánt alapbe kell behordani. Ennek központja ugyan Athénban lesz, de a sóhivatal felett Brüsszel gyámkodik majd.

Németországban is sokan vannak úgy vele, hogy Angela Merkel kicsit messzire ment, ott is a Twitter legnépszerűbb hashtagje a puccs, de még a finneknél is ott van a második helyen.

 

A mozgalmat Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász is erősítette, amikor a New York Timesban azt írta: “A népszerű EzEgyPuccs hastag tökéletesen helyes. Ez már túlmegy a kíméletlenségen a színtiszta bosszúszomjig, ez a nemzeti szuverenitás teljes lerombolása, és remény sincs a segítségre”. Szerinte ha ezt Görögország elfogadja, akkor is az európai értékek elárulása az egész.

A spanyol megszorításellenesség fő politikai erejének, a Podemosnak a vezetője, Pablo Iglesias azt írta, támogatják a görög vezetést és népet a rablóbanda ellen, majd ő is hashtagelt egyet. Spanyolországi a hashtag eredete is, egy Sandro Maccarrone nevű barcelonai fizikatanár használta először, így: “Az eurócsoport javaslata egy burkolt államcsíny a görög nép ellen. #EzEgyPuccs #Grexit.”

 

A hashtag sikere átütő lett, egy órán belül 200 ezren használták. Sokan összekapcsolták persze a németekkel, őket pedig a náci múlttal, mondván most ugyanúgy a kezükben tartják a kontinenst, csak ezúttal anyagilag, nem katonailag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik