Nagyvilág
merkel obama g7 (Array)

Unió: Merkel nyugat-balkáni országokat invitál

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 08. 19:43

A nyugat-balkáni országoknak, köztük Albániának is, megvan az esélyük arra, hogy az EU tagjaivá váljanak, jelentette ki Tiranában a német kancellár, aki kétnapos hivatalos balkáni körútja keretében kereste fel az albán fővárost.

Korábban a témában:

Angela Merkel az albán kollégájával, Edi Ramával folytatott megbeszélést követően ugyanakkor nem tudott konkrét időpontot mondani arra, mikor kezdődhetnek meg az uniós csatlakozási tárgyalások a tavaly óta tagjelölt Albániával. Megjegyezte, hogy nem fogják “mesterségesen késleltetni” az első tárgyalási fejezet megnyitását. “Mindenhol elismerik, hogy Albánia nagy lépéseket tett előre” – hangsúlyozta Merkel.

Rama azonban újfent hangsúlyozta: hazájának világos perspektívára van szüksége az európai integrációt illetően. “Ha nincs ilyen vonzerő, akkor a Balkán népei nem fognak tudni megszabadulni a régi lidércnyomásoktól” – mondta az albán kormányfő a régióban dúló korábbi polgárháborúkra és etnikai konfliktusokra utalva.

Rama szerint hazája őszig az EU minden követelését teljesíteni fogja, és reméli, hogy ezután kijelölik számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Mint megjegyezte, ez azoknak a félelmeknek az eloszlatása szempontjából is fontos, amelyek szerint az unió nem vesz fel tagjai közé muszlim országot.

A két kormányfő találkozóján szó volt az elutasított albániai menedékkérők nagy számáról is. Merkel ezzel kapcsolatban elmondta: kollégájával egyetértettek abban, hogy Albánia nem az az ország, ahonnan menedékjog iránti kérelmeket kellene fogadni. A német kancellár utóbbi álláspont alátámasztásaként említette Albánia uniós tagjelöltségét, és azt, hogy Tiranának semmi ellenvetése nem volt, amikor Németország a biztonságos származási országok közé sorolta a nyugat-balkáni országot.

A német kancellár Tiranában megbeszélést folytatott Bujar Nishani államfővel is. Angela Merkel még szerda este Belgrádba utazik tovább, körútjának utolsó állomása pedig Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó lesz.

A korrupcióval és szervezett bűnözéssel küzdő, közel 3 millió lakosú Albánia Európa egyik legszegényebb állama, és 2014 júniusa óta az unió hivatalos tagjelöltje.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.