Nagyvilág

Tűz ütött ki Csernobil környékén

csernobil (Array)
csernobil (Array)

Lángra kapott a száraz fű a csernobili atomerőmű tiltott övezetében, a zóna határán.

A tűz jelenleg mintegy 30 kilométerre van az 1986-ban balesetet szenvedett létesítménytől – hozta nyilvánosságra az ukrán katasztrófavédelem. Az elhagyott Kovsilivka és Poliszke települések környékén gyulladt ki a száraz fű, majd a lángok átterjedtek a nádasra is a Vuzs folyó árterületén. Jelenleg a több tűzfészekből álló tűz mintegy 130 hektár területet érint.

Oleh Melcsuckij, a katasztrófavédelmi szolgálat helyettes vezetője azt mondta, hogy a lángok egyelőre nem terjedtek át az erdős területre. Igor Sevcsenko környezetvédelmi miniszter szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a tűz elérné az atomerőművet. Az illetékes hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, azt viszont nem tudják megmondani, mennyi idő kell a lángok teljes eloltásához.

A kijevi városvezetés közölte, hogy a csernobili zónában égő tűz következtében sem a radioaktív sugárzás szintje, sem a levegőbe került káros anyagok mennyisége nem haladta meg a megengedett mértéket a fővárosban. A csernobili atomerőmű mintegy 120 kilométerre északra fekszik az ukrán fővárostól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik